Translate

18. јул 2019.

Прослава спомена Иконе Мајке Божије „Млекопитатељница“ у Саборном храму у Краљеву


   Један од два параклиса која се налазе у оквиру Храма Светога Саве у Краљеву је посвећен спомену на славну икону „Млекопитатељница“ на којој је насликана Мајка Божија која млеком доји свога Сина – Богомладенца Христа. Та икона својом необичном садржином, дирљиво и топло, сведочи о крајњем човекољубљу Божијем, јер је Он из своје силне и изузетне љубави према палом људском роду постао човек у сваком смислу те речи.
  Тај параклис се налази у завршној фази осликавања и, ако Бог да, у наредном периоду ће у целости бити живописани његови зидови. Премда осликавање још увек није завршено, већ је очевидно да су фреске веома лепе и да су се фрескописци који га осликавају баш својски потрудили.
   Свету Архијерејску Литургију је служио Владика Јустин – предстојатељ на катедри  Епископа жичких, уз саслуживање старешине храма протојереја Радоја Санде, протонамесника Новице Благојевића и протођакона Александра Грујовића. Појање је предводио протонамесник Дејан Марковић, са остатком братства и са народом који је једногласно помагао појући Господу.
   Након резања славског колача и Свете Литургије Владика је упутио кратку поуку о потреби да се молимо Христу Господу, Пресветој Богородици и светитељима Божијим, јер се без обраћања њима не може истински живети. Подсетио нас је на благослов Пресвете Богородице којим је испуњена свака икона на којој се налази Њен лик и на то да, у нашим искушењима и у недаћама треба да се обратимо Мајци Божијој пред иконама на којима је она осликана и да од Ње тражимо помоћ, утеху и заштиту јер ће нам Она сигурно помоћи и сачувати нас.
   Затим нас је Владика позвао да чешће читамо Свето Писмо, али и Житија Светих јер се у њима види да су сви светитељи пролазили кроз различита искушења (дакле, нисмо само ми ти који пролазе кроз искушења), покаткад и готово неиздржљива, и да су кроз сва та искушења прошли као победници јер су се молили Господу, Пресветој Мајци Његовој и светитељима који су, чувши њихове молитве, притицали у помоћ и заштиту.
   Након Литургије уследило је послужење за све људе који су се са нама молили на Литургији и који су учествовали у прослављању наше данашње славе.

   Пресвета Богородице, спаси нас!

   Ђакон Стефан Милошевски

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар