Translate

5. јул 2019.

Празновање Преподобне мати Анастасије у Манастиру Студеници

   Ове јубиларне године, када славимо 800 година аутокефалије српске Цркве, празновање Преподобне мати наше Анастасије у Манастиру Студеници, где се налазе и њене свете мошти, било је посебно свечано.
   Уочи празника служено је свеноћно бденије.
   Сутрадан, Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин, а саслуживали су му игуман студенички архимандрит Тихон (Ракићевић), архимандрит Дамјан (Цветковић), архимандрит Сава (Илић), архимандрит Тимотеј (Миливојевић), јеромонах Виталије (Милошевић), отац Вукман Петровић из Александровца, отац Предраг Бојовић из Чикага, отац Драгиша Томић из Требиња, као и свештеници из наше Епархије.
   У беседи се владика осврнуо на поменути јубилеј, 800 година аутокефалије наше Свете Цркве. Затим је говорио о животу хришћана у савременом свету, и да је неминовно да хришћани имају борбу и искушења у свету, а то је поткрепио и примером великог апостола Павла. Наиме, док је Савле ревносно испуњавао закон, није имао проблема, био је самодовољан. Међутим, када се преобратио и почео свој живот да мери Христом, суочио се са собом, са онаквим какав јесте. Како каже: Трипут молих Господа, да одступи од мене ово искушење али ми Господ рече: Доста ти је моја благодат.
   Попут апостола Павла тече и наш хришћански живот, овде и сада, у тражењу, борби и  задобијању благодати, у трпљењу, али и радости која је Христос Исус, Васкрсли Бог наш.
   После Светог Причешћа и резања славског колача, испред Богородичиног храма, деца из Америке, коју је довео отац Предраг Бојовић, одиграла су сплет игара. Дошли су у Србију да са нама прославе празник Преподобне мати Анастасије, мајке Светог Саве и Светог краља Стефана Првовенчаног, односно монаха Симона.
   После трпезе љубави, игуман и братство су угостили Владику и госте у винском подруму, са деловима зида из 12 века (најстарији подрум код нас), који је поред своје аутентичности и старости са укусом сређен, функционалан и савремен.

   Монах Силуан (Грујовић)
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар