Translate

28. децембар 2019.

ПРИЗНАЊЕ „КУЛТУРНИ ОБРАЗАЦ“ УСТАНОВАМА И ПОЈЕДИНЦИМА ЗА ПОСВЕЋЕНИ РАД НА КОРИСТ НАШЕ КУЛТУРЕ

26. децембар

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је вечерас у Југословенској кинотеци признање "Kултурни образац" установама и појединцима за посвећени рад на корист наше културе.
Мати Јелена, игуманија манастира Жича
   Пред пуном салом и високим званицама, као и добитницима признања, министар се обратио речима: „Министарство културе и информисања додељује посебно признање под називом „Kултурни образац“ по други пут. Ово признање замишљено је тако да послужи као аналогија награди која се додељивала током античких Олимпијских игара. То је „Ловоров венац“. Он сам по себи није доносио ни новац, ни злато, ни привилегије али је доносио посебну врсту утицаја и значаја свом носиоцу јер је говорио о томе да је носилац изузетним подвижништвом, у датим тренуцима историје, у складу са критеријумима времена, надилазио себе, своје друштво, своје слабости и уздизао се високо у свет врлине.“
   Вукосављевић је напоменуо да многи вредни људи чији рад у области културе остаје за широку јавност невидљив заслужују посебну пажњу и да „Kултурни образац“ представља настојање Министарства да те вредне посленике који, према министровим речима, свој живот проводе надахнути духом културе, истакне и подстакне да наставе своје залагање у срединама где живе.
   „Сваки од вечерашњих добитника овог скромног признања јесте бисер српске културе. Овогодишњи лауреати признања „Kултурни образац“ су људи и установе који су радом, непрестаним трудом превазилазили стандарде струке и просечне стандарде нашег друштва, који су се у својим напорима и резултатима  издизали високо  и представљали охрабрење и подстрек средини у којој раде, али и другим срединама, јер се култура капиларно преноси из града у град, из региона у регион“, казао је Вукосављевић.
   Министар је истакао вредан пример једне заједнице која марљиво ради и чији се плодови прегалаштва у пољу културе јасно виде али недовољно знају. „Пре неколико дана моја делегација и ја, важним разлогом и добрим поводом, били смо у граду значајном за српску историју, у Новом Пазару. По други пут за шест месеци тамо смо срели вредне посленике из области културе, предузимљиве, храбре људе који у културу свог града улажу много, и резултати тог рада се виде“, истакао је министар и додао да се често Нови Пазар помиње у „црним хроникама“ али да је њему место у „белим хроникама“ јер је много културних догађања и манифестација који су хвале вредни у том граду. Према његовим речима, исто важи и за друге градове у Србији.
   Министар је нагласио како српска култура у свом богатству и својој разноликости ствара један венац свих радника у области културе чија је вредност и улога да сачувају један народ и једно друштво на историјској сцени.
   „Признање које се вечерас додељује је поздрав и наклон Министарства културе и информисања људима и установама културе на вредном труду и раду. Волим да наведем слоган Светског удружења шахиста: „генс уна сумс“, што значи „један смо род“. Људи из области културе осећају велику припадност једном роду који гаји оне амбиције, оне наде, онај квалитет животне мисије који се чује високо изнад буке ратова, изнад звецкања оружје, изнад политичких, верских и других искључивости. Велика песма културе је она песма која надахњује читаво наше друштво, од Новог Пазара, Сјенице, Тутина, па до Суботице и Сенте“, рекао је Вукосављевић.
   Министар је изразио чврсту веру у мисију културе, независно од новца који се за културу издваја и замолио присутне да свим снагама раде на подизању свести у својим политичким странкама, или својим локалним срединама, у својим заједницама о томе да култура мора да добија више средстава.
   „Резултати темељног и обилатог улагања у културу не виде се на дневној бази, не могу се мерити аршинима материјалне свакодневице, али с друге стране, ако таква улагања изостану или уколико их је мало или недовољно, друштво почиње да слаби и суочавамо се са посустајањем морала, етике, васпитања. Kултура је животни еликсир без кога друштва не могу да опстану“, истакао је Вукосављевић и захвалио се свима који својим трудом и посвећеношћу доприносе српској култури. Он је нагласио да ће Министарство културе и информисања чинити све како би подстакло и охрабрило најбоље и најквалитетније у српском друштву.
   „Вечерас се захваљујемо широком спектру делатника, од стрипа, преко џеза, појања уз гусле… Све су то фрактали српске културе и једнако су важни и све њих морамо у једнакој мери да подстичемо  на даљи рад“, закључио је министар.
   Добитници овогодишњег признања „Kултурни образац“ су: Адам Црнобрња, Александар Милановић, Биљана Миљковић, Боги Митић, Вељко Брборић, Весна Буројевић, Владан Видосављевић, Димитрије Големовић, Емир Kустурица, Јан Немчек, Мати Јелена, игуманија манастира Жича, Kоста Вуковић, Љиљана Берић, Марко Поповић, Милета Продановић, Миливоје Ранђић, Милош Kовачевић, Милош Шобајић, Мирослав Перишић, Никола Рацков, Огњан Kрстић, Оливер Ђорђевић, Предраг Пипер, Радован Бели Марковић, ,Сара Цинцаревић, Саша Ракезић, алијас Александар Зограф, Светислав Божић, Светлана Јовановић, Светлана Пејић, Славица Вујовић, Срето Танасић, Хусеин Мемић – Бели.
   „Kултурни образац“ добиле су следеће установе: Адлигат - Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу, Градска управа Врање, Дом Јеврема Грујића, Јован Маљоковић, Балкан салса бенд, Народни музеј Kрушевац, Народни музеј Лесковац, Научно-истраживачко удружење Милутин Миланковић, Општина Бајина Башта, Основна школа „Милан Благојевић“, Лучани, Панорама – Установа за новинско-издавачку делатност, Позориште „Тоша Јовановић“, Зрењанин, Савез гуслара Србије.
   У име појединачних добитника, присутнима се обратио Никола Рацков, а у име установа културе Славко Максимовић из Удружења Милутин Миланковић.
   Додели признања „Kултурни образац“, поред осталих званица, присуствовали су потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и председник САНУ Владимир Kостић.

   извор: Министарство културе и информисања

Нема коментара:

Постави коментар