Translate

25. децембар 2019.

Орден за Душанку / Брига светитеља Николаја за људе који не верују у Бога али га траже

   
   У Светој Обитељи Манастира Рмња на манастирску славу светог Николаја Архиепископа Мирликијског Чудотворца ове године, послије свете Архијерејске Литургије догодио се један несвакидашњи догађај који је од великог значаја за нашу Епархију и Свету Обитељ Манастира Рмња. Наиме Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки и рмањски г. Сергије је на приједлог Господина доктора Драгана Бабића из Бања Луке додијелио први орден Епархије бихаћко-петровачке-Орден Новомученика бихаћко-петровачких Госпођи Душанки Бурсаћ осамдесетогодишњакињи из села Палучака код Мартин Брода, за њену показану ревност према овој Светињи у коју долази по снијегу и киши, вјетру и леду, жеги и суши, и то не аутомобилом нити каквим другим превозним средством, већ пјешке из села Палучака, које се налази на петом километру од Манастира Рмња (Мартин Брода), на путу према Kулен Вакуфу, и то пуних 20 година. Она је на Литургијама неријетко бивала једини вијерник без чијег присуства и њеног АМИН многе свете Литургије не би могле бити одслужене, притом појући на њима својим сопственим начином појања које произилази из дубине њеног чистог срца, једноставно и просто.
   Нашем Драгом Епископу Сергију и драгој нам баки Душанки желимо многе и дуге године живота, здравље и спасење.

   Братство Манастира Рмња
   извор: Манастир Рмањ
   
 Митрополит псковски и порховски Тихон (Шевкунов), Брига светитеља Николаја за људе који не верују у Бога али га траже

   У име Оца и Сина и Светога Духа!
   Ми светитеља Николаја називамо великим Чудотворцем. И не само зато што су се његова чуда дешавала некада давно. Светитељ Николај и данас на диван начин заиста учествује у људским животима!
   Светитеља Николаја не поштују само православци, чак и не само хришћани. Постоји много сведочанстава о његовој помоћи припадницима других вера и атеистима да би спознали истинског Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа.
   Било је много православних храмова посвећених светитељу Николају и у Kини: у Харбину, Шангају, Урумчи, Kулџи и другим градовима. Становници Kине који су се окренули Христу добро су осећали да су им у томе помогли молитве и заступништво светитеља Николаја.
   Али неко ће рећи да је то било у протеклим вековима. А шта се дешава данас?
   Међутим, и данас светитељ Николај на начин, који је необичан за свет, помаже људима да открију Бога за себе. Даје им посебно знамење које буквално потреса њихову душу, наоди их да размисле о Промислу Божијем, мења њихов живот и постепено их доводи до православне вере.
   Ево шта се десило сасвим недавно, у јуну ове године у нашој Псково-Печерској обитељи.
   Сви знамо наш манастирски храм Светитеља Николаја изнад капије. Догађај који ћу вам сад испричати десио се управо у њему.
   Али прво кратка предисторија. Понекад путујем у Kину због послова Патријаршијског савета за културу. И почетком јуна телефоном ме је назвао човек с којим тамо с времена на време комуницирам. То је Kинез који искрено верује у Бога, али тек иде ка Њему.
   Рекао ми је да се тренутно налази у саставу велике званичне делегације у Санкт Петербургу. Пошто има слободан дан упитао је да ли може да дође у Псково-Печерски манастир о којем сам му много причао. Наравно, позвао сам га да дође у госте заједно с преводиоцем.
   И тако је у рано јутро наш кинески гост аутомобилом дошао у Псково-Печерску обитељ. Први храм у манастиру који је угледао био је, као што нам је јасно, црква Светитеља Николаја на капији. И то је био први православни храм у који је овај наш кинески гост крочио. И прва ствар коју је чуо била је Литургија која је служена на... кинеском језику!
   Наш гост је био потпуно запањен. Kад је после службе дошао код мене није могао да схвати како је то могло да се деси и шта се уопште дешава? И ја сам у првом тренутку био подједнако зачуђен као он. Али сам убрзо све схватио.
   Сећате се да су код нас у јуну долазили ходочасници с кинеског подворја из Москве? Има једна црква у престоници у којој православни Kинези могу да служе на свом матерњем језику. Пар дана пре тога први пут су дошли на ходочашће у Печоре и замолили су за благослов да служе Литургију на кинеском језику. Пошто сви становници Печоре на знају кинески предложио сам им да служе засебно у малом олтару светитеља Николаја.
   Дакле, тог јутра, први пут у читавој историји не само Псково-Печерског манастира, већ и целе Псковске епархије у Никољском храму је служена православна Литургија на кинеском језику. И истог тог дана, и у исто то време, прешавши пут од далеког Пекинга преко Санкт Петербурга, кроз свету капију Псково-Печерског манастира ушао је човек који тражи Истинитог Бога. Ушао је у први храм који се појавио пред њим и чуо је читање Јеванђеља и појање на свом матерњем кинеском језику!
   Мој кинески гост је све саслушао, али ипак није могао да се уздржи да не пита да ли сам све то приредио специјално за њега. Иако му је било потпуно јасно да с људске тачке гледишта нисам то могао да учиним и поред најбоље воље: јавио ми је да долази претходног дана касно увече.
   У принципу, одговорио сам му да је ипак у главној ствари у праву! Све то је заиста приређено управо за њега – човека који искрено тражи Истинитог Бога. Само што то уопште нисам ја приредио.
   То је учинио велики, свемогући и милосрдни Промисао Божији који се ни са чим не може упоредити, а који се, између осталог, дешава по молитвама светитеља Николаја, који се на посебан начин брине за људе који још увек не верују у Христа, али траже Бога. Господ жели да се сваки човек „спаси и дође у познање истине“ (1 Тим. 2: 4).
   Молитвама светитеља Николаја, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас! Амин!

     Са руског Марина Тодић
     извор: www.pravoslavie.ru

Нема коментара:

Постави коментар