Translate

23. децембар 2019.

Епископ жички Г. Јустин у канонској посети Ивањици


У недељу 27. по Духовима када Света Црква прославља зачеће Свете Ане и Детињце, Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог цара Kонстантина и царице Јелене у Ивањици.
   Његовом Преосвештенству саслуживали су архијерејски намесник моравички протојереј-ставрофор Гмитар Милуновић, старешина храма протојереј Синиша Раденковић, протојереј Небојша Вишњић, протојереј Синиша Пецић, протојереј Милинко Тимотијевић, архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј Драган Стевић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Иван Ћурчић.
  Својим појањем лепоти литургијског сабрања допринео је протопсалт Иван Трајковић праћен монахињама Манастира Kовиље.
   Архијереј је беседио на јеванђељско зачало „О исцељењу згрчене жене у суботу“ Лк. зч. 71. (13, 10-17) истакавши да смо сада у периоду благословеног Божићног поста и да је Рођење Господа Исуса Христа од Дјеве Марије једно тајанствено и велико чудо, да је у Цркви све чудо, као и излечење ове згрчене жене. Господ је дошао на земљу да спасе изгубљено. Нама је поверио Царство Божије. То је наше призвање, наше богатство, то је наша сила и то ми чекамо. Јер ми смо хришћани и ми смо у име Његово овде да сведочимо светлост, да сведочимо истину и ако треба да пострадамо за ту истину – ако то испунимо не треба да се бојимо. Сви апостоли Христови осим Светог Јована Богослова страдали су не сумњајући у силу Његову. Епископ је нагласио да је питање да ли смо се и ми уверили у ту силу, правду, моћ и љубав Његову, и уколико нисмо да је време да почнемо да размишљамо о томе.
   Преосвећени Владика богонадахнуту беседу завршио је речима: „Нека Господ Бог, Син мира, утехе, љубави и свакога добра буде са нама. Да нам да светлост живота, јер без те светлости све је тама. Њему нека је слава са Оцем и Светим Духом сада и увек и у векове векова. Амин.“
   По завршеној Светој Литургији у ивањичком хотелу „Парк“ уприличена је трпеза љубави за присутне. Старешина храма протојереј Синиша Раденковић заједно са свештенством захвалио је Преосвећеном на канонској посети.

   Ђакон Иван Ћурчић
     извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар