Translate

29. децембар 2019.

Слава Манастира Ковиље

   У четвртак 26. децембра, када се прославља Свети свештеномученик Гаврило, који уједно представља и једну од храмовних слава Манастира Kовиља, одслужена је Света Литургија. Упркос снежним наметима и тешкој приступачности самог манастира, по устаљеној дугогодишњој пракси на овај дан, којег називају и „свештеничка слава“, Свету Литургију је служио архијерејски намесник пожешко-ариљски протојереј Драган Стевић, уз саслуживање архијерејског намесника моравичког протојереја-ставрофора Гмитра Милуновића, протојереја Синише Пецића и пароха ковиљског јереја Јована Kушића. Дивним појањем монахиња Манастира Kовиља Литургија је задобила необично радостан карактер.
   У својој беседи отац Драган је говорио о значају личности и дела патријарха Гаврила. Патријарх Гаврило је био један од стубова вере тог доба и бранитељ Православља од мухамеданаца и Латина, који се ревносно борио за свој народ. Под притиском разних околности, патријарх је решио да трајно остане у Русији. Kасније он мења своју одлуку и жели да се врати у Србију. Међутим, није му дозвољено да напусти Русију и патријарх одлучује да наводно оде за Јерусалим и том приликом се опет враћа у Србију. По повратку у Србију он бива ухваћен од стране Турака и заробљен уз оптужбу да је превео два Јеврејина у хришћанство и да ради на покрштавању Турака. После великог мучења нуђено му је да се одрекне своје вере и да прими ислам. Међутим, светитељ је одбио и након чега бива обешен у Бруси.
    Отац Драган је такође истакао и велико заступништво и благослов који носи овај манастир под покровитељством небских сила. Након заамвоне молитве пресечен је славски колач уз радосно честитање монахињама. Потом је уследила трпеза љубави и молитвено благодарење Господу за све што нам је дао.
   Затим  је свештенство уз пратњу монахиња обишло новоизграђени конак у који су се монахиње уселиле ове године. Уз велики благослов који смо понели из светиње растали смо се од монахиња  радујући се и благодарећи Богу.

   Јереј Јован Kушић
    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар