Translate

29. децембар 2019.

Професор др Милош Ковић, Црква као чувар историјске и националне свести


                                          
   Благословом Епископа зворничко-тузланског Фотија 12. децембра 2019. године, у организацији Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске, проф. др Милош Kовић, ванредни професор Филозофског факултета (одељење за историју) Универзитета у Београду, одржао је предавање у Бијељини на тему: Црква као чувар историјске и националне свести.
   У име организатора све присутне поздравио је презвитер Синиша Шаренац.
   Српски историчар Милош Kовић поручио је на предавању у Епархијском културном центру у Бијељини да је дошло време да се српски народ ослободи од западне парадигме и да престане да гледа на себе очима Енглеза, Немаца и Француза, да се сагледа као заветни народ чије је утемељење Српска православна црква.
   Говорећи о теми, професор Милош Kовић је рекао да је српски народ, каквог га је уобличила СПЦ, био заједница вере, или заветна заједница. Српски народ је народ који је увек са собом носио своје свете, као завет Светог Саве, кнеза Лазара и светих Срба.
   На овој генерацији и генерацији наше деце и унука је да се обнови заветна идеја ослобођења и уједињења српског народа, који је издељен и између којег су повучене крваве границе, против његове воље, оценио је професор Kовић.
   Професор Kовић је поручио да српски народ нема више времена за идентитетске експерименте, ни да се колеба у својој сржи, наводећи да то мора бити српски и православни идентитет. 
   Српски идентитет у двадесетом веку најбоље је разумео и пројавио владика Николај, који је глас вапијућег пророка у српском народу. Владика Николај може и треба да буде кохезиони фактор српског народа. 
   После излагања професор Kовић је одговарао на питања публике, која је са искреним одушевљењем поздравила предавање професора Милоша Kовића.
   У програму су свој допринос дали су  чланови Хора цркве Светог Ђорђа из Бијељине, на челу са професорицом Биљном Јефимић, који су отпојали на почетку предавања Химну Светом Сави и на крају сабрања кондак Пресветој Богородици Достојно јест. 
   Предавањ је део  циклуса предавања која уочи Божића организује Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске по благослову Његовог Преосвештенства Епископа Фотија.

   извор: www.eparhijazt.com

Нема коментара:

Постави коментар