Translate

16. децембар 2019.

Веродар: пројекат вероучитеља у Лазаревцу


У петак, 13. децембра 2019. године, у ЦЗK Лазаревац одржан је промотивни концерт албума Веродар.
   Веродар је музички пројекат Kанцеларије за верску наставу колубарско-посавског намесништва. Реализован је са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована уз подршку Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама. Циљ пројекта је ангажовање стваралачких потенцијала локалне заједнице, талентованих младих људи, у оквиру музичког, литерарног и мултимедијалног израза.
   Пројекат ј настао из неопходности унутарње мисије у Српској Православној Цркви, посебно данас када су млади све више изложени одбацивању традиционалних и духовних вредности. У том смислу и овај пројекат је скромни покушај да се спречи даља деградација моралних вредности и допринос локалне заједнице да се млади усмере ка искреним људским и хришћанским вредностима.
   Један од основних задатака стога је и био да се што више младих људи укључи у њега, како би се афирмисали и открили њихови разнолики потенцијали и дарови, којима би служили локалној црквеној и широј друштвеној заједници, а све у циљу дистанцирања младог човека од многих пошасти савремене цивилизације. На првом месту овде мислимо на болести зависности и међу њима најзаступљенији проблемом наркоманије, који у нашој средини узима све већи замах, и на жалост, многе жртве.
   Сам пројекат би требало да младом човеку укаже на значај заједништва и избави га из канџи отуђења које је све присутније у савременом друштву, као и да му да наду и снагу и помогне да одржи смисао исправног правца у животу, да правилно појми свет око себе и тако помогне и другима и себи. Постављањем албума на јутубу, едукативни карактер пројекта добија и шири друштвени контекст. У протеклих годину дана око шездесет учесника стварало је оригиналне музичке нумере са духовном и wорлд мусиц тематиком. Kрајем августа на друштвену мрежу yоу тубе постављена је компилација од дванаест песама обједињених под називом Веродар.
   Музички координатор пројекта био је Гордан Грујић из Лазаревца. Kвалитету албума допринело је и учешће Музичке школе Марко Тајчевић из Лазаревца са два маестрална аранжмана, наставнице Милице Лазаревић и директора школе Александра Станковића. Све нумере су снимљене у студију Midnight Бориса Шурлана у првој половини 2019. године. За дизајн yоу тубе канала Веродар био је задужен Богдан Цветковић. Аудио издање прате и два спота за 138. псалам и песму Вести. Свима заинтересованима препоручујемо песме са овог издања, нарочито вероучитељима наше епархије као помоћно средство којим би освежили колекцију духовних песама.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар