Translate

31. децембар 2019.

Митрополит Иларион (Алфејев): У шта верују православни хришћани


Митрополит Иларион (Алфејев): У шта верују православни хришћани; с руског превео епископ моравички Антоније (Пантелић)
   У сусрет празнику Христовог Рођења, светло дана је угледао превод књиге Његовог Високопреосвештенства Митрополита волоколамског Илариона (Алфејева) У шта верују православни хришћани аутора. Kњига представља скраћено издање уџбеника за догматско богословље под називом Тајна вере: увод у православно догматско богословље, први пут објављеног давне 1996. године.[1]
   За нешто више од две деценије ова књига, која представља зборник катихетских беседа, доживела је више издања и редакција, што сведочи о њеној популарности не само међу читаоцима у Русији, већ и широм света.
   Често се дешава да људи који се спремају за свето крштење, или желе да крсте своју децу, немају ту могућност да правилно схвате и да на прави начин приме православну науку. Управо због тога многи људи – који тек почињу да усвајају православну науку, то чине од момента ступања у Цркву, при томе учећи се на личним грешкама. Њихова жеља за знањем и трагање за истинама вере могли би се формулисати кроз само једно питање, које гласи: У шта верују православни хришћани?
   Из жеље да допре до широког круга људи, те да догматске истине Цркве пренесе у срца свих хришћана, митрополит Иларион је свој уџбеник из предмета Догматско богословље препричао једним савременим и прихватљивим језиком. Управо та његова способност да сва тешка, компликована, па и апорична питања и места објасни једноставно и привлачно, указује на једну дубоку јеванђељску и светоотачку основу на којима се темеље све његове књиге. Све ауторове мисли су поткрепљене мноштвом цитата из Светога писма, дела Светих отаца, свештених канона и црквеног предања.
   Kњига која се налази у вашим рукама, представља диван пример једног савременог катихизиса. Kао такву, књигу је могуће препоручити свим људима, без обзира на њихово образовање и начитаност, као и онима који не само да желе да се упознају са учењем Цркве, већ и да смислено живе у њој.
   Митрополит Иларион (Алфејев) је председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије и стални члан Свештеног Синода. Председник је Синодске библијско-богословске комисије и ректор Општецрквене аспирантуре и докторских студија Светих Kирила и Методија, као и старешина храма Чудотворне иконе Пресвете Богородице Свјех скорбјашчих радост у улици Бољшаја Ординка у Москви. Митрополит Иларион  је богослов, композитор, црквени историчар и патролог. Аутор је више од хиљаду публикација. Његове књиге су преведене на десетине светских језика. Kњигу  можете поручити путем сајта: www.granicesrca.com

[1] Ово прво – опширније издање књиге, 2005. године је објављено је и на српском језику, од стране Епархијског управног одбора Епархије жичке – прим.прев.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар