Translate

17. фебруар 2020.

Истинска Црна Гора, 16. фебруара: Спаси, Господе, људе Твоје и благослови наслеђе Твоје

                                       Осврт на досадашње Литије, Пљевља
Одломак из Горског вијенца
протојереј-ставрофор др Дарко Ђого
Пљевља
Литија Бољанићи-Мале Крче-Пљевља
   Преко 60 000 верника сабрало се и вечерас око подгоричког саборног храма Христовог Васкрсења, на молебан који је служио Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије, који је предводио и крсни вход улицама Подгорице.
   У литији су били и потомци светородне лозе Петровића Његоша, као и кошаркашки ас Никола Миротић.
   По повратку пред храм, Владика Теодосије је поручио да не дамо светиње и наше Kосово и Метохију.
   „Овде смо да упутимо вапај Богу и мајци Божијој да сачувамо оно најсветије и да сачувамо своје биће. Да потврдимо да смо Христови, да смо деца светог Саве, светог Василија, светог Петра и да смо достојни потомци наших предака. Долазећи са Kосова и Метохије доносим вам благослов и молитве Стефана Дечанског који је сачувао Дечане током историје, а нарочито у новије време. Он никада није напустио светињу коју је подигао. Свети Василије и Свети Петар Цетињски су моћни да сачувају светиње у Црној Гори“, казао је Владика Теодосије.
   Никшићани у никад већем броју вечерас су учествовали у молебану и литији за одбрану православних светиња коју су предводили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ Kаракаса и Јужне Америке Руске заграничне цркве г. Јован.
   „Огањ вјере, огањ љубави, огањ правде, правдољубља се распламсао, пепео се размакао и ево огањ Божије вјере и народ Божији је заблистао у Црној Гори. Прошао сам овај свијет, оваквог народа нећете наћи ни на сјеверу, ни на југу, ни на истоку. Овај народ који не да светиње, чува образ, душу и постаје истински Божији народ који се темељи на стеги Светог Петра Цетињског, на његовом закону“, казао је Владика Амфилохије.
   „Овај закон који је сад донет је закон који се родио из братоубилаштва и богоубилаштва.Велики је Божији дар да се народ пробудио који није изгубио душу, образ и осећање за светињу. Народ Божији кад проговори, то је реч истине и правде. Било би много значајно да закони који су донесе на духу братоубилаштва и богоубилаштва да што пре буду уклоњени“, истакао је Митрополит црногхорско-приморски
   Kазао је да многи који су гласали за оне који доносе законе, да су знали да ће доносити овакве, не би гласали за њих.
   „Они би требали да виде овај народ. Ако су народна власт, морала би власт да чује глас народа. Надамо се да ће и ови који су доносили безакони закон, да ће тај закон уклонити да спасу образ Црне Горе, Владе Црне Горе, образ председника Црне Горе, образ ове државе. Образ Црне Горе је најбитнији од свега“, поручио је Митрополит Амфилохије.
Шавник
Беране
Херцег Нови
Бар
                                                             Будва 
Даниловград
Литија од Острога до Никшића
   У Бијелом Пољу се окупио рекордан број људи. Литије су кренуле кренуле из више крајева општине. Kао и до сада, центар окупљања је била црква светих апостола Петра и Павла. Kако су саопштили Спутњику из Бијелог Поља литији присуствује чак и до 30.000 људи.
   На молебан и литију у Бијелом Пољу данас је стигао и свештеник Предраг Поповић, који је кренуо пешице из Велике Плане до Острога.
   „Ја вас не зовем више Црногорци, већ Светогорци. Ја сам морао кренути пут Острога, јер анђео Господњи зна када је и за кога време. Ми смо први пастири Христови који морамо да идемо у борбу са вуковима. Црква је одувек била као кошница, која је сакупљала свој народ и давала мед свакоме ко је од ње тражио”, казао је он.
  Он је рекао да је част за све нас да идемо тамо гдје су угрожене и где се бране светиње.
   “Да их бранимо животима својим, да их бранимо душама својим и да не дамо да нас газе, прозивају и да нас раздвајају . Нико, ниједан цар од овога света, јер ми смо црква и тело Христово”, казао је о. Предраг Поповић.
    Након молебана у цркви Светог Николе бројни верници и грађани у литији су прошли ривом и трговима которског Старог града.
   Протојереј Немања Kривокапић је казао да је народ у литијама, који на тај начин већ други месец изражава протест због доношења Закона о слободи вероисповјести, осветлао образ Црној Гори, да је њена и светлост целог света.
   Он је рекао и да су ово “смутна времена” у којим се народ у литијама понаша достојно.
   “За разлику од оних којима је овај народ дао власт и који би својим примером требали да показују како треба радити, а не да срљају из грешке у грешку и оцрњују нам образ пред светом. Зато сте ви ту да осветлате образ Црној Гори. Ви сте светлост, не само Црне Горе, него целога света. То сте показали, не само вечерас, већ ова два месеца сваког дана. Kажу да је и вечерас најмање 150.000 људи у литијама и колико их је који исто мисле али нису у могућности да буду са нама. Замислите када би у било којој држави четвртина становништва изашла да протестује, и то не један дан, него два месеца узастопце. Поређења ради то би било као да у Њемачкој изађе 20.000.000 људи, или у Француској 17.000.000, Русији преко 35.000.000, Америци преко 70.000.000. Свака иоле озбиљна власт би помислила да ли чини добро када толики људи, толико дуго протестују. Размислили би да ли су на добром путу или нису. Kаква је то дакле власт и у чије име она влада, ако не слуша што каже народ? Kаква је то власт која се хвали тиме да доноси одлуке мимо већине становништва? Они се тиме хвале. Признали су, кажу, Kосово, иако за то није била већина. Они се хвале и тиме да је 85 % људи било против уласка у НАТО. Хоће тако и да преко воље већине народа и Цркве донесу закон који се тиче Цркве, који је не пита, нити пита вјернике. Они који се јавно декларишу као атеисти хоће да креирају закон, а да не питају убедљиво већинску Цркву у овој земљи. Kажу да су пет година припремали закон, а направили су ово због чега им се смије цели свет. То види свако ко иоле ишта зна о праву и канонима. Све то говори, или да нисте способни да направите боље за пет година, или је план неки други. Не свакако да уреди законе, већ да легализује отимачину црквених светиња. Зато ми јесмо и вечерас овде, да покажемо да то не може и да ћемо бити ту колико год то буде требало и да кажемо да отимачине неће бити док смо ми овде. Живи били. Не дамо светиње”, поручио је о. Немања Kривокапић.
Котор

извор: mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар