Translate

28. фебруар 2020.

Волим те до Острога! 7. ЗАШТО ДА ИДЕМО У ЛИТИЈЕ?

У недељу о Страшном суду молитвено у острошкој светињи; Богослужио о.Предраг који је пешке дошао из Велике Плане

   У недељу месопусну – о Страшном суду, 23.фебруара 2020. лета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог свештеномученика Харалампија, саборно и молитвено било је у острошкој светињи.
   Светом Литургијом у цркви Свете Тројице у Доњем Острогу началствовао је свештеник Предраг Поповић који је из Велике Плане дошао пјешке до манастира Светог Василија Острошког у част одбране светиња Божијих, а саслуживали су му острошка сабраћа архимандрит Мирон, протосинђел Сергије, јеромонах Владимир и јерођакони Роман и Зосима, као и јереј Никола Радовић из Бара.
   Молитвено је учествовало бројно монаштво и верни народ, а посебну радост евхариситјском сабрању дало је присуство великог броја деце, али и верних који су заједно са о.Предрагом пешке прешли стотине километара до острошке светиње.
   После читања зачала из Светог Јеванђеља сабранима је беседио о. Предраг који је између осталог казао да је дошао у Црну Гору да исповеди своју љубав.
   – Невероватан призив Анђела Господњег који нас је уз овај пут све време носио. Ако ми верујете да су нас гурали. И наравно Светог Василија Острошког који је присутан увек у свим нашим животима. Ја сам одучио да кренем пешке за манастир Острог – казао је о. Предраг и додао да су га многи одговарали од пута, али да је у њему горио пламен који није могао угасити ниједан разлог нити изговор.

   Његов пут је благосповио надлежни епископ Преосвећени Г. Игњатије.
   – Овај пут мене је  научио толико тога, да ћу сигурно годинама морати да размишљам о свему што сам прошао, да бих све то примио у срце своје. Највећу радост сам осетио управо од мирјана, од људи. Заиста вам кажем, да смо велики народ. Ни сами не знамо колико, али смо без Бога јако ниско пали. И зато је све ово што нам се дешава Богом дано, јер кад погледамо кроз историју, ми кроз мир не умемо да волимо. Само кроз немир се сложимо. да ли нам је то дар или проклетство не знам, али свакако јесте – рекао је о. Предраг.

   Приликом сусрета са Светим Василијем у Горњем Острогу, замолио га је да васкрсне цели српски род као што је васкрснуо наш род у Црној Гори, рекао је о. Предраг.
   Сабрани који су се постом, молитвом и исповешћу припремали, примили су Свето Причешће.
   Заједничарење је настављено за трпезом љубави.

   извор: manastirostrog.com

Нема коментара:

Постави коментар