Translate

15. фебруар 2020.

Слава Манастира Сретење на Овчару


Данас када Света, саборна и апостолска Црква празнује Сретење Господње, служена је Света Архијерејска Литургија у Манастиру Сретење у Овчару. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин. Саслуживали су: архимандрит Венијамин (Мићић), архимандрит Дамјан (Цветковић), архимандрит Тимотеј (Миливојевић), протојереј-ставрофор Милун Ивановић, јеромонах Виталије (Милошевић), протојереји Србољуб Стојковић и Милан Филиповић, јеромонах Иларион (Богојевић), као и протођакон Александар Грујовић.
   Сретење Господње се слави на 40 дана од Божића. Празнује се од самог почетка Хришћанства, а торжествено празновање установљено је око 544. године у време цара Јустинијана. Свето Писмо говори да четрдесети дан по Рождеству Христову донесе Пресвета Дјева свог Сина у храм јерусалимски да га, сходно закону, посвети Богу и себе очисти. Иако ни једно ни друго није било потребно, ипак Законодавац није хтео да се огреши о Закон, који је Он дао преко Свога слуге и пророка Мојсеја. У то време у храму је боравио првосвештеник Захарија, отац Јована Претече. Он постави Дјеву Марију не на место за жене, него на место за девојке у храму. Том приликом, појавиле су се у храму две личности – старац Симеон и Ана пророчица, кћи Фануилова. Праведни старац узе на руке своје Месију и рече: ”Сада отпушташ у миру слугу својега, Господе, по речи Својој, с миром; јер видеше очи моје спасење твоје, које си припремио свим народима, светлост да обасја незнабошце, и славу народа твога Израиља.” Још рече Симеон за Богомладенца Христа: ”Гле, овај лежи да многе обори и подигне у Израиљу, и да буде знак против кога ће се говорити.”
   Речима Светога Аве Јустина, питамо ко је то срео кога? Човек је срео Бога. Ето зато се овај велики празник назива Сретење – сретање. Први пут је дато светом човеку, побожном човеку и праведном Симеону Богопримцу да у малом детету Исусу сагледа Бога, сагледа Спаситеља света, сагледа сав домострој спасења, све што је Господ учинио да спасе род људски од смрти, греха и ђавола.
   Празник Сретење је веома битан за српски народ, јер је дан државности Републике Србије. На овај дан 1804. године, у срцу Шумадије у Орашцу, развијена је застава слободе и подигнут устанак предвођен Ђорђем Петровићем Kарађорђем против петвековног турског ропства.
   Манастир Сретење налази се у Дучаловићима, у општини Лучани, под самим врхом планине Овчар на 800 метара надморске висине. По писаним подацима, Манастир Сретење се први пут помиње у запису из Манастира Јовање 1571. године. Претпоставља се да манастир датира из 13. века. Предање каже да је са врха Овчара бачена круна (корона) па се гледало где ће пасти ту ће се градити Црква. По том догађају се и брдо изнад манастира зове Kороњско брдо. Манастир броји 17 сестара са мати игуманијом Аквилином.
   Епископ Јустин се на данашњи празник у својој беседи обратио верном народу и заблагодарио Богу. Рекао је да се данас, како наш народ каже: срећу зима и пролеће. Владика Јустин је напоменуо да треба Господу да благодаримо на сваком дану када смо легли и када смо устали живи. Свакога дана треба да се трудимо да увидимо да ли се мењамо на боље. Човек се споља мења. Мења фризру, одело… Најбитније је да унутрашњу промену учинимо Господа ради. Владика је у својој беседи говорио о битности празника и тајни Оваплоћења Богомладенца Христа од Марије Дјеве. То је тајна коју ниједан човек не сазнаје до краја, не улази у ту велику тајну која је и од анђела сакривена. У тој тајни се налази домострој спасења људског који се проживљава у Цркви на Светој Литургији.
   Епископ Јустин је подсетио на нашу многострадалну браћу и сестре у Црној Гори, који су васкрсли као народ у борби за Цркву Христову и његове Светиње. Такође, Владика је подсетио да ми хришћани треба дубоко да се погрузимо и загледамо у себе. Треба да се клонимо лоших дела, да чинимо милостињу, добра дела и да се молимо за непријатеље своје како Господ заповеда. Савремени човек се труди да све своје проблеме привидно реши и да се брине само за себе, а не за свет и своје ближње. Ми хришћани смо призвани да све наше тешкоће носимо са Господом кроз молитву и мир. Тако ћемо бити помогнути силом Духа Светога.
   Епископ Јустин је благословио сав народ српски и пожелео свако благостање и мир. На Светој Литургији причестио се велики број верног народа. На крају, Епископ Јустин је пререзао колач у славу и част данашњег празника и славе манастира.
   Данашњи празник и славу Манастира Сретење увеличали су својим присуством велики број монаштва, игуманија Манастира Благовештење Михаила са сестринством, сестринство Манастира Вољавче, игуманија Манастира Никоља Јелисавета са сестринством, настојатељица Манастира Јовање мати Теодора са сестринством и мноштво верног народа. На крају, приређена је трпеза љубави у којој је верни народ узео учешће.

  Чтец Петар Ђерковић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар