Translate

20. фебруар 2020.

Митрополит волоколамски Иларион: Чувар Цркве је народ који је данас изашао на улице Црне Горе

   Његово високопреосвештенство Митрополит волоколамски др Иларион, предсједник Одјељења за спољне црквене послове Московске патријаршије, оцијенио је да се данас у Црној Гори понавља прича која се прије годину дана дешавала у Украјини када је тадашњи предсједник у предизборној трци одлучио да створи нову Цркву. По његовим ријечима Петар Порошенко је умислио да лично може да створи Цркву и да ће му стварање нове Цркве независно од Руске православне цркве помоћи у предизборној трци:
   „Међутим, у својој предизборној трци је претрпио жесток пораз. Али успио је да својом дјелатношћу много оштети Цркву. Данас се нешто слично догађа у Црној Гори, гдје су власти усвојиле дискриминаторски закон. Власт се окренула против свог народа и народ је изашао на улице. И ми видимо у Црној Гори на хиљаде и десетине хиљада људи који излазе на улице да подрже своју Цркву.“
   Високопреосвећени Митрополит Иларион је ово казао на јучерашњој промоцији своје књиге У шта верују хришћани у крипти Спомен-храма Светог Саве у Београду.
   „Хтио бих све вас да увјерим да ће у овој светој племенитој борби Руска православна црква бити уз Српску православну цркву. И хтио бих свима вама да пожелим да се што прије заврши овај тешки налет искушења који захвата Православну цркву у различитим земљама. Властодршци покушавају да управљају Црквом и да стварају Цркву по свом нахођењу. Али Цркву је створио сам Господ Бог. А чувар Цркве је црквени народ. Управо је тај народ данас изашао на улице Црне Горе“, поручио је Митрополит волоколамски др Иларион.

   Весна Девић
   извор: mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар