Translate

21. фебруар 2020.

Истинска Црна Гора, 20. фебруара: МИ СМО ДЕЦА ЛИТИЈА

Подгорица: Ми не рушимо, већ градимо и усавршавамо на боље градећи и усавршавајући наша срца

  Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије предводио је литију свештенства и народа улицама главнога града.
  У беседи којом се обратио великом броју верног народа владика Димитрије је рекао да смо ми дужни и одговорни пред овом светлошћу која се излива у наша срца ових дана.
   „Пазимо и будимо одговорни пред овом тајном у којој се сви налазимо и из које црпимо надахнуће. Запушимо уста онима који покушавају да нас оклеветају говорећи да ми нешто овде рушимо. Ми овде градимо и усавршавамо на боље градећи и усавршавајући наша срца. Борећи се против овог Закона трудимо се да изградимо и друштво у коме живимо и систем који треба да чува сваког грађанина, и да никог не диксриминише по било ком основу. Ми смо овдје смо због тога“, казао је владика Димитрије.
Пре дванаест дана из Пожаревца је кренуо у литији до Острога свештеник Предраг Поповић парох у Великој Плани који је поздравио верни народ.
   „Немојте стати народе мој јер је срце многих уз вас. Дужни смо да дођемо где год је наша светиња“, казао је отац Предраг и поручио да воли верни народ Црне Горе до Острога, у који се и запутио у литији
   Литији је претходио Молебан Пресветој Богородици за спас светиња који је служен у Саборном храму Христовог Васкрсења.
  Пре дванаест дана из Пожаревца је кренуо у литију до Острога свештеник Предраг Поповић парох у Великој Плани који је овом приликом поздравио  многобројно сабрани верни народ на платоу Саборног храма у Подгорици.
  „Немојте стати народе мој јер је срце многих уз вас. Дужни смо да дођемо где год је наша светиња“, казао је отац Предраг и поручио да воли вјерни народ Црне Горе до Острога, у који се и запутио у литији.
Подгорица

Пљевља: Христове су ово литије 

   Пљевљаци су вечерас имали посебну радост и благослов да њихов молитвени ход за одбрану светиња Божијих, иначе најбројнији до сада, предводи Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у пратњи Његовог преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија и свештенства.
Митрополиту Амфилохију најприје је заблагодарио владика Атанасије на благослову, посјети, љубави и молитвама.
   Високопреосвећени Митрополит је казао да је донио благослове Светога Василија Острошкога, Светога Петра Цетињскога и Светог Петра Ловћенског Тајновидца, Светог Симеона Мироточивог који је рођен у Подгорици, 42 Мученика момишићких који су 1688. године заклани за име Христово.
   „Црква је на распећу од времена Христовог распеће. Није ли сам Господ рекао: Ако Мене гонише и вас ће гонити. И тако се наставља кроз вјекове гоњење Христа, прогоњење вјере Његове и имена Божијега.“
   Истакао је да су ове наше мирне и спокојне литије чудо Божије које украшава Црну Гору и Европу.
   „Трајаће дуго ове литије јер овај вход је Христов вход. Христове су ово литије, литије Божије љубави, доброте и мудрости које призивају на правду све који у неправди живе и доносе овакве неправедне и лажне законе“, рекао је, између осталог Митрополит Амфилохије.
  Владике су претходно служиле молебан у Цркви Свете Петке.
Пљевља
Бар: Литије су наш завет са Богом

   Десетине хиљаде Барана у крсном ходу од Храма Светог Јована Владимира улицама града под Румијом и назад до храма предводио је протојереј Мирчета Шљиванчанин.
Обраћајући се сабранима о. Мирчета је оценио да су „ове литије библијски догађаји, јер су оне наш завет са Богом“:

  „Ми се ове зиме овог новога љета сабирамо да потврдимо да ћемо да бранимо наше светиње, наше цркве и манастире, али такође овим нашим сабрањима и сведочимо да се боримо за светињу људског живота, људскост, човјечност, да се боримо за људско достојанство.“
Бар
Петровац
Никшић
Бијело Поље
Беране: Црна Гора је постала небески Јерусалим

   Молитвени ход је кренуо из центра града, од Храма Светог Симеона Мироточивог, ка Ђурђевим Ступовима, катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, где је служен молебан за одбрану светиња.
Испред манастира је беседио о. Михаило Чиквин из Пољске православне цркве, а благослов је донио и архимандрит Теоктист (Kнежевић), игуман Сопоћана, који је поручио браћи и сестрама у Црној Гори да истрају у овом крстоносном и богољубивом путу у одбрани светиња:
„Kада посматрамо овај свет, заиста, не знам где се под небеском капом овако свечано, молитвено, достојанствено, мирно слави име Господње као у нашој Црној Гори. Наша Црна Гора је постала небески Јерусалим. Овде се рађа Бог. Овде се Бог јавља, овде Христос васкрсава, васкрсава у вашим душама. Гледајући библијске слике у овим светим литијама, у овим светим молебанима, ми гледамо велико сједињење свих ових наших литија у једну велику свету библијску реку Јордан.“
  Не дамо Светиње, поручују и најмлађи сабрани на Молебну у Ђурђевим Ступовима
Беране

Мојковац: Нема зиме кад се светиње бране

   Више од 100 грађана кренуло је у литију дугачку 28 километара од цркве Св. Ђорђа из Добриловине одакле су се упутили према храму Христовог Рождества у Мојковцу. Литију предводе монахиља Макрина и парох мојковачки Данило Дамјановић.
Температура у Мојковцу данас је испод нуле, али зиме нема кад се светиње бране, поручују   учесници овог крсног входа.
  Литију је у Kалудри срео и поздравио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који ће вечерас предводити крсни вход у Пљевљима. Њеним учесницима Владика је рекао да зло домаће данас, нажалост, пријети народу и Црној Гори.
  „Ја сам поднио пријаву садашњем предсједнику Скупштине Црне Горе (Ивану) Брајовићу, а послије је доставио и предсједнику државе и предсједнику Владе, да ова Црква Божја постоји овдје од времена цара Kонстантина, као што и јесте. Овај несрећник наш, који је предсједник Црне Горе, он ствара своју аутофекалну, како је ја називам… Но шта је но аутофекална кад један безбожник некрштени ствара своју цркву? Тога нигдје у свијету није било. Народ у Црној Гори је зато дарнут у живац. Ја то тако осјећам. Нико није подстакао ни вас да данас ходате по овом снијегу, него је народ дарнут у живац, у његово биће. Много шта је претрпио, нарочито од 1945. године, и на крају су, очевидно, пукла трпила. И што је најважније, народ је престао да се плаши“, казао је Владика Амфилохије.
  Благосиљајући народ да му Бог да снаге да истраје у одбрани вјере, Владика је пожелио да Бог уразуми и предсједника Владе Душка Марковића.
   „Мојковац је ‘мој ковани новац’ краља Уроша Немањића. Kако ћемо њега да избришемо. Нека ми опрости наш добри премијер Марковић. Дај Боже да се уразуми. Ипак је он, имам утисак разборитији од овога који је главни. Нек му Бог буде на помоћи. Двадесет и три пратиоца су га пратили сад тамо у Мајами, да се проводи за Нову годину. Kо то плаћа“, запитао је Митрополит Амфилохије.
Владика је пожелио да му Бог подари разума.
   „Има још времена да се покаје. Без покајања нема спасења. И хвала Богу да се наш народ вратио Божјој истини. Ово је удар на Бога, на светињу. То је оно што је дубоко забољело народ. Е, не може се против Бога ратовати. Они су објавили рат и Богу, ова група која је сад на власти“, казао је Митрополит Амфилохије.
извор: mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар