Translate

10. фебруар 2020.

Владика Јован Ћулибрк: У Црној Гори у току истинска прослава 800 година аутокефалије СПЦ

   Његово преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован недавно је дао интервју за Радио-телевизију Републике Српске, посвећен актуелним дешавањима у Црној Гори. Након истицања веома блиске историјске везе између идеологије садашњих власти Црне Горе и усташког покрета, владика је критиковао политику црногорских политичара и донети Закон о слободи вероисповести, који је назвао дискриминаторним и окарактерисао га као „цео закон који се, практично, бави тиме како држава једнострано има право да одређује шта припада њој, а шта ће остати Цркви“.
   Владика Јован је истакао да је 1991. дошао у Црну Гору да би постао искушеник прво у манастиру Савина, а годину дана касније у Цетињском манастиру. Описујући тадашње стање у Црној Гори, рекао је да су тих година монаси „живели у страху и терору“.
   Према речима Преосвештеног, који је говорио и о снажним атеистичким тенденцијама тог времена, у храмовима су налазили змијска легла, док се „на путу ка Острогу (где су мошти Светог Василија), налазила оштећена црква са натписом у част Јосипа Броза Тита“.
   Присетио се и како је народ 1991. године каменовао Цетињски манастир за време Свете литургије, те како су каменице падале на Тијело и Kрв Христову.
   Међутим сада све то надилази духовни препород који се догодио у протеклих тридесет година, када „молећи се Богу и бранећи своју Цркву стотине хиљада људи учествују у литијама, прелазећи небројене километре“.
   У Црној Гори се, верује владика Јован, пробудила православна саборна свест народа, те да „нису ни Митрополит Амфилохије, ни Епископ Јоаникије, а још мање неко од политичара из Црне Горе или Србије“ они који су покренули народни протест против дискриминаторног Закона.
   Одговарајући на новинарско питање о прослави 800. годишњице аутокефалије Српске православне цркве, Епископ Јован је нагласио: „Ово што се сада дешава у Црној Гори је истинска прослава 800 година аутокефалности Српске цркве. Да ли постоји бољи доказ независности од самог народа, чија је самосвест толико висока, да су изашли на улице како би молитвом заштитили своју Цркву?“
   „Црква Божија је већ победила“, прокоментарисао је Његово преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован, констатујући да се храбро држање Српске православне цркве показало веома вредним за искрене вернике различитог националног опредељења, па чак и других конфесија: „У литијама које ових дана бивају на улицама Црне Горе су они који се сматрају Србима, али и они који се сматрају Црногорцима. Учествују и озбиљни представници Исламске заједнице, јер су доживели то као аутентично и јасно – схватили су да је народ изашао да брани своја права“.

   Са грчког: Божо Kнежевић
   Ромфеа
   извор: mitropolija.com

Нема коментара:

Постави коментар