Translate

27. април 2020.

Школа црквеног појања , 6. емисија, ДРУГИ ГЛАС



Чланови Српског византијског хора "Мојсије Петровић" поју мелодије из књиге Осмогласник - Старо српско црквено појање, едиција Богословски уџбеници, у издању Светог архијерејског синода СПЦ, Београд, 2011.
   Настављамо са појединачном обрадом гласова српског црквеног народног појања, које је у ноте ставио и у зборнику „Осмогласник“ уредио Стеван Стојановић Мокрањац. Чућете које су то основне тоналне и мелодијске карактеристике другог гласа, од којих се напева састоји, каква је формална структура напева, од којих се напеви састоје и тако даље. Професор Ђоковић напомиње да потпуно разумевање текста односно стихова молитава које се певају, размишљање о њиховом садржају и созерцање, треба да нас потакне да са више пажње и разумевања приступимо црквеном појању.
   Препоручујемо свима који ову емисију желе да прате и да уз њу уче, да набаве допуњено издање „Осмогласника“ - објављено после 2010. године - јер се у њему налазе записи напева које Мокрањац својевремено није уврстио, а које су додали проф. др Предраг Ђоковић и проф. др Предраг Миодраг.
   Овај циклус емисија Радио "Слово Љубве" у својој 10. години непрекидног емитовања програма, посвећује великом јубилеју наше помесне Цркве - осам векова аутокефалности, а реализује благодарећи несебичној подршци Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије.

   извор: www.slovoljubve.com

Нема коментара:

Постави коментар