Translate

14. април 2020.

Нова књига: Старац Анатолиј Млађи Оптински

   Старци манастира Оптине имале су огроман утицај на руско друштво радећи на процвату светости широм земље. Током читавог века њихово пророчанство и Богом просветљени савети привлачили су боготражитеље из далека и шире.
   Један од последњих оптинских стараца био је Старац Анатолиј (Потапов) (1855-1922), ученик великог старца Амвросија и савременика старца Нектарија. После периода искушеништва у Оптинском скиту, провео је године живота као игуман у цркви Владимирске иконе у манастиру Оптина. Тамо је исповедао и саветовао углавном поворке поклоника који су одлазили у Оптину како би растеретили своје душе и пронашли решења за своје проблеме. Био је познат као „Утешитељ“. По речима архијереја Сергија Четверикова, „његов одсечан, радоснољубазан и скромни начин обраћања људима подсећао је на једног светог Серафима Саровског. У њему се јасно може осећати дух и снага првих великих оптиних стареца.“
   Старац Анатолиј је живео да види развој безбожножништва који је превладао Русијом током револуционарног периода; и својим видовитим погледом успео је да помогне верницима да духовно преживе у тим несносним временима.
   Старац Анатолиј Млађи Оптински је осма свеска у низу Живота Оптинских стареца коју је објавило Браство Светог Герман Аљаског.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар