Translate

14. април 2020.

Цвети у Хиландару – беседа игумана и литија

Беседу преузми ОВДЕ
   На празник Цвети, Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, у Хиландару су служени свеноћно бдење и Света Литургија. Након литургије, као и у свим другим манастирима на Светој Гори ових дана, вршена је, у складу са одлуком Свештене општине, литија на којој су читане молитве за окончање страдања од заразне болести. Сваки манастир је одредио за себе када ће бити литије. Тако је у Kареји, на пример, литија била за Благовести, док је у Хиландару уприличена на Цвети. Литија је ишла од Хиландара до конака болнице архимандрита Василија Хиландарца и спомен чесме краљу Александру Обреновићу, и назад до манастира. Посебне молитве које су се том приликом читале, пажљиво је одабрао и одредио Одбор за литургијска питања Свештене општине Свете Горе.

   Kако је у својој беседи за трпезом нагласио игуман Хиландара Методије, у једној од њих коју је управо он и прочитао, Свјатејши Патријарх Филотеј наводи како постоје времена и искушења када – …свештена торжества, службе и појања у највећој мери утихну, а храмови дивни и велики се испразне…
   Игуман Светог манастира Хиландара архимандрит Методије је у беседи за трпезом, поводом тренутне ситуације у свету и забране присуства богослужењима, посебно нагласио да, ако желимо да се храмови поново испуне народом, потребно је да се прво покајемо и исправимо своје грехе. Празне храмове треба да схватимо као епитимију, и да покајањем задобијемо опроштај и благослов, како бисмо се вратили у њих и саборно учествовали у лепоти црквених богослужења.

   Фото: монах Милутин Хиландарац
извор: www.hilandar.org

Нема коментара:

Постави коментар