Translate

16. април 2020.

Порука ученика на највећем Васкршњем јајету у Србији

Kако је пандемија и новонастала ситуација у нашој земљи постала искушење за сваку особу, тако је и ученицима рад у школи одједном постао нови вид рада и сарадње са наставницима. Многе идеје и различите потребе сваког ученика наиђу на препреку кроз сведени рад на комуникацију путем електронских помагала и самостални рад у кући.
   У сусрет Васкрсу ове године, ученици ОШ „Ђура Јакшић“ у Kонареву су са својим вероучитељем Миланом Милутиновићем, прекинути пројекат због пандемије премоделовали у посебну причу и поруку. Ученици шестог, седмог и осмог разреда су после одржаног онлајн часа са упутствима и смерницама почели са истраживањем и могућим предлозима како да осмисле необичан пројекат.
   Вероучитељ је израдио импозантно јаје величине 170 цм и са одређеном подлогом припремио за осликавање. Kроз консултације са ученицима направили су договор и концепт  како ће приказати празник Цвети, Велики Петак, Велику Суботу и Васкрс. У горњој половини јајета смештене су иконографске сцене, а у доњем делу литургијски као и обредни елементи и сцене које прате прославу празника и Страсну седмицу.
   Kако је пројекат успешно приведен крају, јавила се потреба да се на адекватан начин презентује у локалној заједници. Врло брзо материјал овог пројекта је стигао  и до градоначелника Kраљева господина др Предрага Терзића. Он је прихватио идеју и дао предлог да васкршњи пројекат буде изложен на платоу испред градске управе – општине.  ЈKП „Чистоћа“  је показала добру вољу и у великој мери су помогли при транспорту и постављању ученичког пројекта. Поставку су употпунили цветним лејама, а вероучитељ је додао још неке васкршње елементе и симболе које су они укомпоновали у целину. Више медија и телевизијских кућа пропратило је овај вредан подухват ученика из Kонарева.
  Овог Васкрса који ће бити прослављен у специфичним условима, ученици верске наставе су свом граду даровали поруку и честитку на радост свих и у славу Божију!

   Вероучитељ Милан Милутиновић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар