Translate

12. септембар 2020.

Света Архијерејска Литургија и рукоположење у Храму Силаска Светог Духа на апостоле у Краљеву

   Дана када се Света Црква сећа тужног и страшног догађаја Усековања Светога славнога Претече и Kрститеља Јована, наш Епископ и духовни отац г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Старом храму у Kраљеву. Преосвештеном Епископу жичком су саслуживали: архимандрит Дамјан (Цветковић), архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, старешина Светотројичног храма у Kраљеву протојереј-ставрофор Јован Ђорем заједно са братством, протођакон Александар Грујовић, ђакон Стефан Милошевски и парохијски ђакон из Ивањице Иван Ћурчић. У даљем току Литургије Владика је рукоположио ђакона ивањичког у чин презвитера.
   Обративши се верном народу омилијом, Епископ Јустин осврнуо се на речи Светог Јустина Ћелијског рекавши да је данашњи празник други Велики Петак. На Велики Петак распет је Цар Славе, ради нас и ради нашега спасења, а овај други Велики Петак помиње Црква, јер је тај човек Јован Пророк и Претеча Христов, највећи рођен од жене и он је као Kрститељ Господа нашега пред престолом Божијим заједно са Пресветом Богородицом.
   Чули смо у Светом Писму како се десило то монструозно и страшно дело, због раскалашности, због гордости живота. Зато што му је игром угодила Ирод Антипа се заплео и обећао дати Саломији оно што заиште, макар то било и пола његовог царства. Та заклетва није чврстоћа ума његовог, него се он у тренуцима слабости ухватио нечега што нема никакав смисао. Архипастирска поука је да не буде тако код нас, већ да наше да буде да, а не буде не, јер што је више од тога, од злога је. Нека Господ Бог молитвама Светог Јована Претече и свих угодника Божијих нас води и руководи до Царства Небеског.
   Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави.

   Ђакон Милутин Балтић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар