Translate

14. септембар 2020.

Епископ Јустин у канонској посети Храму Сабора српских Светитеља у Годечеву код Косјерића

На дан Сабора српских Светитеља Црква у Годечеву прославила је своју храмовну славу. Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин уз саслужење Архијерејског намесника црногорског јереја Жељка Пантелића, протојереја-ставрофора Слободана Марковића, протојереја Мирослава Јанковића, старешине Храма Сабора српских Светитеља у Годечеву, протођакона Александра Грујовића и ђакона косјерског Томислава Гајића.
   Пре почетка Свете Литургије Епископ Јустин је освештао живопис овог храма чија изградња је почела 2010. године. Чин Великог освећења извршио је Епископ Јустин на дан храмовне славе 2017. године, након чега се приступило обимним радовима на уређењу порте и унутрашњости овог храма.
   У надахнутој беседи, тумачећи јеванђелску причу о Свадби Царевог сина, Епископ Јустин најпре је указао на значај духовне припреме, која је овде симболички приказана кроз свадбено рухо, како бисмо могли да учествујемо у евхаристијској Трпези. Она је свадбена гозба, где нас Господ све призива, свакога дана када се служи Света Литургија, да учествујемо и заједничаримо.
   Истичући значај милосрђа Божјег и Христове крсноваскрсне жртве за наше спасење, Епископ је рекао следеће:
   „ Милосрдни Господ хоће да се сви људи спасу, да дођу у познање истине. Свакога ко се покаје за своја лоша дела, Господ прима – јер је милостив. Он је зато и дошао овде на земљу да страда за нас. Не да нас неким мудрим речима или Законом приведе нечему, већ да спасе сав род људски. Тај Човекољубац призива и све нас. Нека Господ дарује да се и ми подсетимо од кога смо рода, да се опоменемо свих наших мученика, косовских и јасеновачких, учитеља и просветитеља наших, свих исповедника и свих бораца за Истину и за Православље. Да будемо удостојени, као и многи наши Свети преци, гозбе у Царству Небеском.“
   Епископ је затим нагласио да се милосрђе Божје изражава и кроз Господњи позив и призив у Цркву ради духовног усавршавања, стицања добронамерности, љубави као и тежње ка Богу, истини и правди.
   На крају надахнуте беседе Епископ је поучио да се стално опомињемо Божје воље, рекавши следеће:
   „На небу влада вечни и савршени ред. Тамо не може ништа нечисто да уђе. Овде на земљи све живи и Господ све храни и дарује јер је милостив. Али, Бога не можемо преварити, да живимо по својим начелима и да све то уживамо. Потребно је да чинимо оно што Господ тражи и тада ћемо истину испунити у законском и сваком другом смислу.“
   Литургији је присуствовао и председник Општине Kосјерић господин Жарко Ђокић са представницима локалних институција. Након резања славског колача Епископ је доделио грамате дародавцима за живопис Храма у Годечеву и Храма Свете Тројице у Маковишту.
   По завршетку евхаристијског заједничарења уследила је трпеза љубави на којој се Епископу и свим дародавцима захвалио старешина храма о. Мирослав истичући велику ревност верника за Дом Божији и њихову тежњу да чашћу учине једни друге већима од себе.

  Вероучитељ Мирољуб Лечић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар