Translate

22. септембар 2020.

Мала Госпојина – слава храма у Врњачкој Бањи

На празник Рождества Пресвете Богородице, величанствени догађај који је објављивао улогу Дјеве Марије која ће постати лествица која спаја небо и земљу, нашу заједницу је почаствовао својим доласком Епископ Јустин.

    Епископу су саслуживали: архимандрит Дамјан (Цветковић), архимандрит Сава (Илић), архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић, протојереј Часлав Јовановић, протојереј Жарко Дончић,  протојереј Саша Kовачевић,  протонамесник Радован Ђорђевић, јереј Слободан Глишовић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Синиша Јовановић. Ово литургијско сабрање било је увеличано присуством умировљеног Епископа захумско-херцеговачког Атанасија (Јевтића) који својим знањем, благословом и неизмерном љубављу напаја сваку заједницу коју посети.

   На Литургији је Епископ Јустин одликовао Епископа Атанасија високом одликовањем Светог Симона Монаха, којим су до сада, како је подсетио Епископ Јустин, били одликовани само три патријарха (српски, александријски, антиохијски). Одликујући епископа Атанасија, Епископ Јустин га је називао једним од највећих мислилаца и теолога данашњице. Целокупан догађај је пропраћен појањем Достојан, узнетим их грла многобројних верника окупљених око своје Цркве који су осећали неизмерну радост што су били у прилици да поделе овако узвишен тренутак у животу Епархије жичке.

   Епископ Атанасије се захвалио Епископу Јустину на указаној части и подсетио да је и он сам осам месеци опслуживао ову епархију. Такође, истакао је значај личности Пресвете Богородице, указао да је кроз њу дошао Христос, кроз којег нама свима долази усиновљење Богу. Назива Богородицу “Мајком Цркве“ која се моли за све нас и чијим молитвама се спасавамо. Подсетио је да Црква света живи и дише Духом Светим и да све што се у њој збива не догађа се без благодати Духа Светога.

   Након Литургије, били смо поучени из ризнице богатог знања оба епископа, са извора мудрости и очинских савета, који су доносили собом љубав и подстрек за даље духовно уздизање.

 Ђакон Синиша Јовановић

  извор: http://eparhija-zicka.rs/mala-gospojina-slava-hrama-u-vrnjackoj-banji/

Нема коментара:

Постави коментар