Translate

19. септембар 2020.

У Краљеву прослављен празник Чуда Светог архангела Михаила у Хони

У дан посвећен спомену на догађај чуда Светог архангела Михаила у Хони (Kолоси) литургијска заједница при Храму Светог Саве у Kраљеву имала је радост да молитвеним сабрањем и приносом евхаристијске Жртве предстоји Преосвећени владика Јустин.

   Сви ми, „привремено мањи од анђелȃ“ (Јевр. 2, 7), дошли смо да се једнодушно радујемо са анђелским чиновима предвођеним Светим архангелом Михаилом у Једном и Истом Христу, Kоји је Спаситељ целокупне твари видљиве и невидљиве.

   Овај празник са својим чудесним описом догађаја који су се вековима збивали око храма у Хони, био је повод да Епископ произнесе надахнуту беседу, коју у наставку доносимо:

   „Господ је својим ученицима дао велику силу над демонима. Ипак, он им је рекао: Не радујте се што вам се демони покоравају, већ што су имена Ваша записана на небесима. То је извор радости. То је вечни Живот који нам је понуђен. Сви наши таланти и успеси нису главни циљ. Циљ је задобијање Господа у срцима нашим. Kако се иде тим путем? То је Христов крсноваскрсни пут. Ми саучествујемо у томе трудом и жртвом, а затим долази светлост и живот вечни.

   Данас прослављамо догађај чуда у Хони које је учинио Свети арханђел Михаило. Ненавидник рода људског хтео је да уништи храм који је био посвећен у спомен чуда које је у Хони учинио овај архистратиг. Господ је спречио да светиња буде уништена. Вода коју су људи навратили на храм нестала је у земљи. То је сила и знамење Божије у свету.

   Сваког понедељка се прослављају анђелске силе. Свако од нас има свог анђела који нас штити. Они су се утврдили у Богу и учествују у борби против Сатане и његових помоћника. Kако стоји у Светом Писму: Видех сатану како паде са неба. Од тада он нема силу. Па га зато и називамо Сатаном, а не Сатанаилом – јер је од те силе (јевр. ил) отпао.

   Господ нас увек чека. Да се Сатанаил покајао, Господ би му опростио. Он то није учинио, па се присајединио тами. Тренутно он има силу на земљи да вара људе. На нама је да му не дозволимо да нам приђе. Ако му одшкринемо врата, он ће ући и унети немир и хаос. Зато морамо стражити, призивати у смирењу помоћ Божију и анђелских сила. То је философија нашег живота на земљи.

   Много је чуда око нас. Чине их Бог и светитељи кроз иконе и мошти, на многе друге начине. Људи повремено осете ту силу. Ако живимо кроз молитву и пост у Цркви, ми препознајемо амбијент у коме живимо и тако разликујемо светлост од таме. Томе нас је учио Господ, Свети Оци, мученици – да све можемо дати за Христа, али Христа ни за шта. Ништа није прече од Христа и вечног Живота. Нека нам Господ Бог молитвама свих небеских сила просветли ум наши и осветли нам пут који води у Живот вечни. Амин.“

   У наставку, након молитава благодарења, приношења бескрвне Жртве за живот света и призива Светог Духа на Дарове, приступило се заједничењу у Чаши спасења.

   Протонамесник Александар Р. Јевтић

    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар