Translate

23. септембар 2020.

Храмовна слава и рукоположење у Прељини

Црквена општина у Прељини прославила је храмовну славу Свете Јоакима и Ану и деведесетогодишње постојање храма у Прељини који окупља богоспасавани народ парохије прељинске. Обасјан јутарњим зрацима сунца, народ је милошћу Божијом сачекао свога Архијереја. Епископ Јустин је началствовао Светом Архијерејском Литургијом, а саслуживали су: јеромонах Иларион из Манастира Преображења, Архијерејски намесник љубићки јереј Никола Вучетић, јереј Дарко Несторовић, јереј Радоња Мирковић и протођакон Александар Грујовић.
   Велики број верника је узео учешћа у Светој Литургији, а међу њима и градоначелник града Чачка г. Милун Тодоровић, као неуморни помоћник при обнављању храма и порте прељинске.  

   Црква је данас постала богатија за једног служитеља. Владика Јустин је рукоположио у чин ђакона дипломираног теолога  г. Стефана Медара.

   У својој беседи Владика Јустин је подсетио сабрани народ да се налазе у храму који већ 90 година молитвено сабира вернике око Тела Христовог, где су се многе душе спасавале и добијале утеху од Господа кроз Свете Тајне. Посебно је нагласио улогу праведних Јоакима и Ане, који су учесници у Икономији Спасења. Они су родитељи Пресвете Богородице, градитељи моста који спаја неспојиво, као оне која рађа Сина Божијег, Онога који никога не оставља гладног нити жедног, већ свако добија благодат и Божију милост. Све то иде на корист онима који су се трудили да буду у заједници и желе да добију Царство Небеско. Тамо ће и добити сву радост где настаје живот бесконачни.

   Владика се осврнуо и на овај привремени свет. Наш циљ није ту да останемо, већ да будемо достојни имена Христовог, а тако ћемо се решити свих болести и прљавштина овога света, те ћемо бити у Промислу Божијем. То значи радост заједнице са Господом, да нас препозна као своје и постави у своје Царство Небеско. Владика нас је подсетио и на чињеницу да читава Света Гора празнује Праведне богородитеље Јоакима и Ану, као и Пресвету Богородицу. Чудесна је тајна у којој Богородица окупља свет око Христа, а ми се причешћујемо Тајнама Божијим, а то је наше сабрање и наша радост да љубимо једни друге.

   У даљем делу Литургије уследила је додела грамата парохијанима који су из несебичне љубави увек на помоћи Цркви, а посебно парохији прељинској. То су: Душица Топаловић, Милош Рајовић и Александар Ракићевић. Након резања славског колача, уследила је трпеза љубави коју је припремила породица Топаловић. Отац Никола Вучетић се захвалио Његовом Преосвештенству на канонској посети парохији прељинској, која је већ постала и традиција. Захвалио се сабраном свештенству, домаћинима славе, као и свим људима који су се сабрали на трпези љубави и учествовали у овој радости. Пожелео је да се на многе године сабирамо око нашег Епископа у Цркви Христовој.

   Дипл. теолог Стефан Симић

   извор: http://eparhija-zicka.rs/hramovna-slava-i-rukopolozenje-u-preljini/

Нема коментара:

Постави коментар