Translate

25. април 2021.

Васкрсење Лазарево – храмовна слава у насељу Жича код Краљева


 “Лазаре, изађи напоље“, одзвања данас у Цркви када  празнујемо Васкрсење четвородневног Лазара пријатеља Господњег. У храму у Жичи Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ жички Г. Јустин уз саслужење: архимандрита Дамјана (Цветковића), секретара ЕУО-а, Архијерејског намесника жичког протојереја-ставрофора Ненада Илића, старешине храма протонамесника Драгана Глигића, протонамесника Милоша Станисављевића и протођакона Александра Грујовића.

   Црква Васкрсења Лазаревог у Жичи започета је да се гради благословом блаженопочившег Епископа жичког Хризостома, а наставља се даља изградња храма благословом Епископа Јустина. Храм у Жичи гради се трудом и помоћу Епархије жичке, Манастира Жича, верног народа и црквених добротвора који се уграђују својим добрима у темеље самога храма. Празник Васкрсења Лазаревог, познат и као Врбица, је јако поштован и слављен у српскоме роду. Васкрсење Лазарево је најава Христовог и нашег општег Васкрсења.

   Велелепност празника и саме Архијерејске Литургије улепшао је догађај рукопроизвођења у чин протојереја свешетника Драгана Глигића и Милоша Станисављевића, пароха жичких. Светој Литургији је присуствовао велики број верног народа и деце којима се Епископ Јустин обратио у пригодној беседи.

   – Данас се овде сабирамо у близини Манастира Жиче који вековима сабира народ Божији, да би ви житељи овога места имали храм за своје потребе. Видите и сами како овај храм добија на лепоти и на значају, а на значају добија зато што је манастир пресликао, уткао, благословио, осветио ово место и овај народ. Овај храм је Божији дар дат вама, захваљујући вама се полако и завршава, рекао је Владика.

   У наставку беседе, Епископ се осврнуо на сам јеванђелски догађај и рекао да је Господ дошао да нас својом благодатном силом подиже и васкрсава. Велика је част бити хришћанин, али хришћанин увек мора да ради на себи уз помоћ Господа и својих ближњих. Од нас зависи да ли хоћемо да се спасемо, на нама је колико ћемо се одазвати на позив Божији, који нама даје све по милости Својој. Владика Јустин је напоменуо да морамо да појачамо своје молитве и да богослужбено испратимо следећу Страдалну или Страсну седмицу.

   На крају своје беседе, Владика је призивао молитве Господа и светих да буду уз нас и наш српски народ у све векове. Затим је пререзан славски колач у славу и част Васкрсења Лазаревог и подељене су грамате црквеним добротворима од стране Епископа Јустина. Kако сам тропар гласи, и ми кличемо: “Уверавајући нас пре Твог страдања у опште васкрсење, из мртвих си подигао Лазара, Христе Боже. Због тога и ми, као деца, носећи знаке победе, Теби, победиоцу смрти, кличемо: Осана на висинама, нека је благословен Онај који долази у име Господње!“

   Чтец Петар Ђерковић

    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар