Translate

27. април 2021.

МОНАШЕЊЕ У МАНАСТИРУ ПРЕОБРАЖЕЊУ ОВЧАРСКОМ


Похитај да ми отвориш очинско наручје, развратно сам истрошио живот свој. Спаситељу не презри сада осиротело срце моје, које упире поглед на непотрошиво богатство милосрђа Твога. Јер Теби Господе у умилењу вапијем: сагреших Оче небу и Теби.

   На вечерњој служби – уочи великог празника уласка Господа и Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа у Јерусалим, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин, постригао је у чин мале схиме искушеника Петка Пауновића, давши му име Теофан, по Светом Теофану Затворнику.

   Овом великом чину присуствовало је монаштво из овчарско-кабларских манастира, Вољавче, Згодачице, Раче и Јазка, свештенство, и велики број верног народа.

  Обукавши новог монаха у анђелски чин, Преосвећени Владика очинском беседом се обратио њему и свима присутнима. Подсетио је све да се монашки пут састоји у идењу за Христом.

  – Спасење душе се догађа кроз одрицање света и свега у свету, узимање благог јарма Христовог. Новопострижени монах је примио свеоружје данас, да се бори за спасење себе и целог света. То чини кроз пост и молитву. По поуци Светогораца, морамо проливати сузе и крв за спасење света. У овим данима уочи Васкрса, пратићемо све догађаје из страдалних дана нашега Господа молећи се да у учествујемо у Његовој победи над смрћу, рекао је Владика Јустин.

   Управа манастира

    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар