Translate

8. април 2021.

Благовештење кабларско прославило храмовну славу

 

Период Часног и Великог поста, период је одрицања и припреме духовне за славно Васкрсење Господа Христа. У средишту Kрстопоклоне недеље и Часног Великог Поста, ове године обележен је празник Благовести, којим се како истичу Свети оци, људском роду наговештава Свето Јеванђеље. У Манастиру Благовештење у Овчар Бањи, Епископ жички господин Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање архимандритȃ: Дамјана (Цветковића), Тимотеја (Миливојевића) и Саве (Илића), протојереја Мирослава Петрова и ђакона Стефана Симића из Горњег Милановца. Молитвено сабрање увеличали су и црнорисци из манастирȃ Преображења, Сретења, Успенија, Јовања, Никоља и Свете Тројице.

   Са овог светог места и широм православне васељене, молитвеним сабрањем на Светој Литургији објављене су поново благе вести. Човечанству се изнова благовести рођење Спаситеља рода људског. Вековима и хиљадама година чекало се на јављање Светог архангела Гаврила – да се појави пред Пречистом Дјевом Маријом и објави јој да је Она изабрана да роди Сина Божијег који ће спасити човечанство од греха, смрти и ђавола. Нама данас стижу благе вести и одговор Пресвете Дјеве Марије архангелу Гаврилу у неколико речи: „Ево слушкиње Господње, нека ми буде по речи твојој.“ Одговор на који се чекало вековима, а због којег се Она прославља у сву вечност.

   Марија, непорочна, кротка, најсмиренија, најдивнија, најчеститија, часнија од херувима и узвишенија од серафима. Она, коју достојно Блаженом зовемо, о којој се радује благодатној свака твар. Она постаје наш највернији савезник, јер својом девојачком утробом, која постаје шира од небеса, постаје мати Сину Божијем и Сину Човечијем, Богочовеку и Спаситељу нашем Исусу Христу. Нама данас због Ње која је пристала да роди Божијег Сина, стижу те благе вести, као утеха и нада. И не само то. Нама стижу вести да се рађа Онај који је победио смрт.

   А вести о смрти, о чувању од смрти, о страху због смрти, присутније су више него икад. Човечанство је јасно излило шта у грудима својим тајно носи и чега се највише боји, тог свог најреалнијег непријатеља – смрти. Међутим, постоји лек против смрти, а то је рођење Вечног Живота. Данас ми ишчекујемо победу живота. Онај кога није могла да држи смрт у својим канџама, Он се рађа и Он је побеђује. А Пресвета Богомајка, родивши нам Онога који собом носи вечни живот, осигурала је спасење свима нама. Благовести су Њен празник, јер да није било Ње, не би Господ дошао у овај свет.

   Нека би Она примила све наше молитве и надања, потпомогла нашу веру, просветлила сву нашу таму, јер једино смо вечно живи са Господом Христом, Његовом Вечном Истином, Вечном Правдом и Вечном Љубављу. Молитве Пресвете Богородице нека су са свима нама, из смрти у бесмртност, из ових времена у Живот Вечни. Амин.


   Монахиња Параскева (Парошки)

   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар