Translate

20. октобар 2016.

Изложба икона манастира Жиче у Петрограду

У Петрограду отворена изложба Савремени српски иконопис - у сусрет 800 година манастира Жича
   У државном Руском институту за историју уметности у Петрограду 17. октобра 2016. године отворена је изложба Савремени српски иконопис - у сусрет 800 година манастира Жича. У прелепој Белој сали Института изложено је 35 експоната - икона, рад иконописачке радионице манастира Жича.
   Изложбу је отворио директор Института. На отварању су, поред директора, говорили Преосвећени Епископ моравички г. Антоније, секретар амбасаде Србије у Руској Федерацији гђа Снежана Павловић, представник Градске управе Петрограда за међународну културну сарадњу, представник Карић фондације гђа Мила Поповић Живанчевић и други.
   У препуној сали публика је била изузетно очарана и задивљена духовном лепотом икона, постигнутим умећем и специфичним канонски потврђеним уметничким изразом иконописаца. Изложба ће бити отворена до 4. новембра 2016. године.
   Дан после отварања изложбе одржан је и округли сто на тему савременог иконописа, традиције и положаја иконе у савременом друштву, а увече је приређен концерт духовне музике на коме је поред сестара из Жиче учествовао византијски хор при цркви Мајке Божје Теодоровске и још неколико петроградских хорова.
   На позив државног института за историју уметности у Санкт Петербургу, у периоду од 17. октобра до 4. новембра 2016. године, са благословом Епископа жичког г. Јустина, у Руском институту за историју уметности у Петрограду организована је изложба икона манастира Жиче. Овај институт је најстарији научно-истраживачки центар у Европи за изучавање историје и теорије ликовне, музичке и позоришне уметности и фолклора.
   Последњих деценија, када се обнавља црквена култура у Русији, своју културну и просветитељску мисију Институт види у организацији и спровођењу научних и образовних програма посвећених  савременој црквеној уметности. Српска духовна традиција одувек је била блиска руском православном човеку и Институт је придавао особит значај сарадњи двеју великих православних култура.
   Институт тренутно ради на реализацији државног програма Култура Русије у периоду 2012-2018. у оквиру које се одржава конференција на тему "Духовне вредности Атона и Руски Север". У оквиру конференције биће приказан и обиман културно-просветитељски програм – концерти, изложбе, презентације.
   Манастир Жича у овом програму учествује са изложбом од тридесетак икона. На иконама су представљени ликови Пресвете Богородице (светогорски узори) и ликови светитеља који се подједнако славе у Русији и Србији. Одржавање изложбе, организационо и финансијски, помогли су Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама и Фондација Браће Карић.

   извор: www.spc.rs
извор: Наслеђе

Нема коментара:

Постави коментар