Translate

15. октобар 2016.

Изложба икона манастира Жиче у Санкт Петербургу

   БЕОГРАД - На позив државног Института за историју уметности у Санкт Петербургу, у периоду од 17. октобра до 4. новембра, а са благословом епископа жичког Јустина, биће организована изложба икона манастира Жиче.
   Овај институт је најстарији научно истраживачки центар у Европи за изучавање историје и теорије ликовне, музичке и позоришне уметности и фолклора.
   Последњих деценија, са обнављањем црквене културе у Русији, своју културну и просветитељску мисију институт види у организацији и спровођењу научних и образовних програма посвећених савременој црквеној уметности.
   Српска духовна традиција одувек је била блиска руском православном човеку и институт је придавао особит значај сарадњи двеју великих православних култура.
   Институт тренутно ради на реализацији државног програма "Култура Русије у периоду 2012-2018" у оквиру које се одржава конференција "Духовне вредности Атона и Руски Север".
   Биће приређен и обиман културно-просветитељски програм (концерти, изложбе, презентације), а манастир Жича учествује са изложбом од тридесетак икона.
   На иконама су представљени ликови Пресвете Богородице (светогорски узори) и ликови светитеља који се подједнако славе у Русији и Србији.
   Одржавање изложбе, организационо и финансијски, помогли су Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама и фондација "Браћа Карић".

   извор: www.tanjug.rs
ИКОНОПИСНА РАДИОНИЦА МАНАСТИРА ЖИЧА И ФИЛИГРАН ПОКИМИЦА

Нема коментара:

Постави коментар