Translate

11. октобар 2016.

Бесцен благо српске културне и духовне баштине

Патријарх српски г. Иринеј и министар културе г. Владан Вукосављевић у Музеју Српске Православне Цркве у Београду отворили изложбу Српски иконопис на подручју обновљене Пећке Патријаршије.
   Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, са жељом да се домаћа и страна јавност још боље упозна са непроцењивим духовним благом српског народа, које је и светска културна баштина, из једног од најбурнијих периода у историји Српске Православне Цркве и српског народа, изложба је организована трудом јерархије наше Свете Цркве и приљежним радом запослених у Музеју Српске Православне Цркве. Преко сто изложених икона најзначајнијих иконописаца из времена обновљене Пећке Патријаршије сведоче прошлост, садашњост и будућност. Иконе су део збирке Музеја Српске Православне Цркве и ризница најзначајнијих српских манастира.
   Патријарха српског са архијерејима наше Свете Цркве, г. Владана Вукосављевића, министром за културу и информисање у Влади Републике Србије, и многобројне госте дочекао је ђакон Владимир Радовановић, управник Музеја Српске Православне Цркве, који је у свом поздравном слову подсетио на намеру Српске Цркве да представи сведочанство српског духовног и културног блага са простора свете земље Косова и Метохије: -Нажалост, и данас смо сведоци уништавања бесцен блага српске баштине, као и перфидних покушаја да се културно наслеђе препише непостојећем косовском народу. Ово иде на душу и савест оних који то раде. Нажалост, на нашу савест иде то што иконе нису биле у довољњој мери истражене, пописане, фотографисане...
   -Припрема и одржавање изложбе је први корак на дугом путу заштите и представљања духовног и културног блага Српске Православне Цркве. Други корак је научна обрада, пописивање, фотографисање и штампање књиге о иконопису из овог времена обнове Пећке Патријаршије. У оквиру издавачке делатности Музеја Српске Православне Цркве биће одштампан рад др Миљане Матић који ће садржати 450 репродукција икона и све теме везане за период 1557-1690. године. Трећи степен је консервација, рестаурација и стварање адекватних услова за чување и одлагање икона, казао је ђакон Владимир Радовановић, управник Музеја Српске Православне Цркве.
   У свом обраћању Партријарх српски Иринеј је нагласио да је ово изложба наших светих икона из значајног времена и доба, а то је време обнове Пећке Патријаршије,као и да изложба делимично говори колико је значајна та обнова и какве је све последице имала по српски народ, Српску Цркву и културу: -Благодарећи околностима да је у то време познати Мехмед паша Соколовић био брат или рођак патријарха Макарија, он је омогућио да се Пећка Патријаршија развије и прошири, не само територијално, већ пре свега духовно и уметнички, истакао је патријарх Иринеј, који је додао да је у том времену настало неколико великих дела, светих икона, које су везане за двојицу великих наших иконописаца - Георгија Митрофановића и Леонида.
   -У исто време, ова изложба треба да нас подсети на наше прилике. Оне су стваране на нашем светом Косову и Метохији, на простору који је данас веома угрожен и који се отима од српске историје и народа. Да учинимо све да сачувамо оно што је наше. Никога не угрожавамо, него чувамо оно што смо увек имали и што треба за свагда да остане у нашем народу, нашој историји и култури, казао је патријарх српски Иринеј.
   Отварајући изложбу министар културе и информисања г. Владан Вукосављевић је поручио: - Ова изложба представља успомену, опомену и мотив да се наше културно наслеђе на Косову и Метохији и убудуће чува са посебном и са још већом бригом. Обнова, заштита, надзор и брига над српским културним наслеђем на Косову и Метохији јесте задатак сваког поједница у овој земљи, а нарочито појединаца, институција и установа који су за тај задатак надлежни.
   -Занимљивост и нека особеност овог периода који је веома богат и веома плодан, представља известан отклон од византијске школе иконописа и то поглавито у области тематског искорака, где се главне хришћанске теме обогаћују темама из националне историје. Овај одабир тематских мотива из тог доба говори једну сликовиту и врло значајну ствар – с једне стране стуб нашег сећања, стуб националног идентитета и стуб очувања националног памћења биле су епске националне песме, а с друге стране иконопис, поручио је министар Викосављевић.
   -Задатак и циљ који је у потпуности остварен, некада тотално анонимних, некада познатих стваралаца, био је дубок социолошки, антрополошки и друштвени циљ. Било је важно поробљеном народу рећи да не представља робље, турско робље, већ да има своју државу, свој идентитет, свој понос и да ће, уколико сачува свест о томе, до обнове и државе и статуса и поноса сигурно некада доћи. Историја је показала да су били у праву, додао је министар Вукосављевић.
   -Иконопис из периода обновљене Пећке патријаршије део је нашег светоназорног стожера и као таквог га морамо чувати и памтити. Далеко изнад, или испод буке историје, оружја и ратова, куца снажно срце српског идентитета и култура. Битни делови тог срца налазе се, без икакве сумње, и у Пећкој патријаршији. Живећи данас а сећајући се оног доба, можемо закључити да је историја као учитељица живота озбиљан учитељ, и да оне поуке које нисмо научили јуче, морамо да научимо данас, закључио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић.
   Свечаном отварању изложбе присуствовали су: Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и господа архијереји бачки Иринеј, врањски Пахомије, браничевски Игњатије, рашко-призренски Теодосоје и топлички Арсеније, као и секретар Светог Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, директор Секретаријата за вјере Републике Српске г. Драган Давидовић, саветник за културу у Влади Републике Србије г. Братислав Петковић, представници Академије СПЦ за рестаурацију и консервацију,  управник Патријаршијске библиотеке мр Зоран Недељковић, свештенство, монаштво, истакнуте личности из јавног и културног живота престонице.
   Изложба „Српски иконопис на подручју обновљене Пећке патријаршије 1557 – 1690“ биће отворена до половине децембра 2016. године. Посетиоци имају прилику да виде преко сто изложених дела најзначајнијих иконописаца из времена обновљене Пећке Патријаршије.
   Обраћајући се многобројним представницима медија ђакон Владимир Радовановић, управник Музеја Српске Православне Цркве, посебну благодарност је упутио директору Секретаријата за вјере Републике Српске г. Драгану Давидовићу на помоћи приликом доношења икона са овог подручја, Секретаријату за културу града Београда и Управи за сарадњу са Црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије за финансијску подршку у реализацији изложбе, као и Републичком заводу за заштиту споменика и Народном музеју - а нарочито др Миљани Матић за изузетан труд и помоћ у организовању изложбе.
   За ову прилику урађен је и врхунско опремљен каталог, на српском и енглеском језику, који потписују одговорни уредници ђакон Владимир Радовановић, управник Музеја Српске Православне Цркве и г. Градимир Станић, управитељ Издавачке фондације СПЦ.

   З. Зец
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар