Translate

2. октобар 2016.

Предавање др Србољуба Убипариповића у Чачку

   Благодарећи Господу имали смо част и духовну радост да будемо домаћини доценту Православног Богословског Факултета у Београду господину др Србољубу Убипариповићу. Професор је вишегодишњи предавач на катедри за Литургијско Богословље Богословског Факултета. Своје, изузетно богато искуство, поделио је са присутнима у сали парохијског дома цркве Вазнесења Господњег у Чачку.
   На позив братства храма у Чачку господин Србољуб дошао је спремивши предавање на тему „О Светотајинском и подвижничком животу у цркви“.
   Предавање је отворио пригодним цитатом из Јеванђеља по Марку :

   И дозвавши народ са ученицима својим рече им: Ко хоће за мном да иде нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде.
  Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и јеванђеља онај ће га сачувати.
   Јер каква је корист човјеку ако задобије сав свијет а души својој науди?
   Или какав ће откуп дати човјек за душу своју?
   Јер ко се постиди мене и мојих ријечи у роду овоме прељуботворном и грјешном, и Син ће се    Човјечији постидјети њега кад дође у слави Оца својега са светим анђелима.

   Предавач је изнео став цркве да се целокупан подвижнички смисао нашега живота налази изражен у овим стиховима. Наиме, хришћанин, подвижник, је онај који је позван да следи Христа и да Га подражава у овоме свету. Уколико се крене од ове Јеванђеоске премисе сав остали живот нам иде исправним током. Онај човек који следи Христа биће у свему веран Христу и у тој љубави израшће у мудру особу која ће знати да је следећи степен живота, након прихватања и примања хришћанства, управо СВЕТОТАЈИНСКИ. Ко живи Христа кроз Свете Тајне и побожно Га следује учествује у истинском животу цркве.
   Наглашавајући смисао светотајинског живота кроз Свету Тајну Крштења и подсећајући присутне колико су наши стари озбиљно приступали Светој Тајни Крштења професор је парафразирао оно што и јесте смисао нашега живота, живот у Христу. Прави хришћанин врлине стиче кроз светотајинско – литургијски живот. Управо је тај сегмент нашег духовног живота најважнији, редовно учествовање на Литургији где је остварење свих осталих Тајни Цркве.
   Предавање је завршио позивајући се на апостола Павла и његове речи у Посланици Ефесцима:

   Обуците се у свеоружје Божије, да бисте се могли одржати против лукавства ђаволскога.
Јер не ратујемо против крви и тијела, него против поглаварства, и власти, и господара таме овога свијета, против духова злобе у поднебесју.
   Зато узмите свеоружје Божије, да бисте се могли одупријети у зли дан, и одољевши свему, одржати се.
   Стојте, дакле, опасавши бедра своја истином и обукавши се у оклоп правде,
   И обувши ноге у приправност за јеванђеље мира;
   А изнад свега узмите штит вјере, о који ћете моћи погасити све огњене стријеле нечастивога;
   И кацигу спасења узмите, и мач Духа, који је ријеч Божија.
   И сваком молитвом и прозбом молите се у Духу у свако доба, и уз то, бдите са сваком истрајношћу и мољењем за све свете.

   Дакле, оружје у које се облачимо и којим се супротстављамо изазовима овога света јесте управо Светотајински живот. Професор је кроз овај цитат, као и цитат из Јеванђеља по Марку, повезао и смисао свог предавања. Онај који следи Христа је онај који облачи свеоружје Божије. Односно, онај који је хришћанин, ако живи светотајински, молитвено и смерно у побожности јесте прави хришћанин. Наш подвиг је управо у томе што следимо Христа и приближавамо Му се кроз Свете Тајне.
   Захваљујемо се др Србољубу Убипариповићу што је дошао у Чачак и присутним верним људима одржао једно богонадахнуто предавање подсећајући нас ко је и шта је, заправо, хришћанин.

   Вероучитељ Ђорђе Чоловић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар