Translate

28. октобар 2016.

Жерар Денизо: ”Библија у сликама. Ремек-дела сликарства од Микеланђела до Шагала”

   Библија је кроз векове надахњивала многе уметнике.  Тако су настала многа велика и значајна дела уметности. Шта символизује ован покрај Авраамовог сина? Које су личности на сцени Распећа Исуса Христа покрај његових ногу? На основу којих детаља се препознаје Јуда на приказу Тајне вечере?
   У овој књизи су изабране библијске параболе о којима су настала невен-дела светске историје уметности. Свако дело је тумачено и његова библијска основа или позадина осветљена. Уводни текстови су усаглашени са библијским перикопама, одељцима из Светога Писма Старога и Новога Завета.
   Педагошки повод

   Библија у сликама ... Библија кроз слике. На почетку трећег миленијума овај се избор може некоме учинити чудним. У протеклих неколико деценија могло се уочити нагло опадање религиозног васпитања и све веће непознавање свештених текстова, док је, с друге стране, интересовање за уметност расло, а  експлозија масовног туризма могла се на све стране констатовати. Религиозна свест и њен израз у историји предсатваљју крајеугаони камен наше цивилизације, те се приређивачу чинило да је накнадни приступ овој области путем дела великих мајстора сликарства леп и смисаони пут.
   Библија сеже у различите области: теологију, историографију, пророчанства, поезију, учења (догме), јеванђеља, посланице, виђења и садржи многе варијанте и ауторе. Аутори су је писали на арамејском, јеврејском, јелинском. Блажени Јероним их је превео на латински (Вулгата), а ми их данас читамо на данашњим језицима. У 39 књига Старога Завета од Постања до Рођења Господа Исуса Христа и 27 књига Новога Завета који описује живот Спаситељев на земљи, његово страдање, смрт и Васкрсење.
   Аутор-приређивач Жерар Денизо је историчар уметности, музиколог, писац и публициста. Он је писац многих дела из области историје уметности и музике.
   ”Библија у сликама”  представља фасцинирајући калејдоскоп сцена великих дела историје уметности. Надахнуто написани текстови са изабраним цитатима подсећају нас на библијске догађаје. Фактичне информације, тумачење и дешифровање слика прате увеличани детаљи и компетентна објашњења. Чаробно путовање кроз свет историје уметности са мотивима вечних истина Библије.

   презвитер. Зоран Андрић, Минхен
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар