Translate

3. октобар 2016.

Освећење богослужбеног простора и Света Литургија у Техничко ремонтном заводу „Чачак“

   Дана 30. септембра, на празник светих мученица Вере, Наде, Љубави и мајке им Софије, и на дан када се обележава оснивање Техничко ремонтног завода (ТРЗ) „Чачак“ давне 1925. године, извршено је освећење новосаграђеног богослужбеног простора, одслужена је Света Литургија, а уједно и по први пут се прославила крсна слава Завода.
    Обред освећења богослужбеног простора посвећеног Светим мученицама Вери, Нади, Љубави и мајци им Софији извршио је Архијерејски намесник трнавски протојереј Небојша Дабић, који је началствовао и Светом Литургијом. Њему су саслуживали: протојереј Мирослав Петров, старешина Храма Вазнесења Господњег у Чачку, војни свештеници капетан Ђорђе Димић, капетан Иван Аврамовић, потпоручник Владимир Благојевић и потпоручник Владан Вуковић, као и ђакон чачански Драган Милованчевић. У оквиру Свете Литургије одслужен је парастос за све пострадале раднике Завода, и за све логораше који су страдали током Другог светског рата у логору који се налазио у простору Завода.
    Богослужењу су присуствовали бројни припадници Завода на челу са њиховим директором пуковником Срђаном Петковићем. У име Команде Копнене војске богосужењу је присуствовао и заступник начелника штаба Команде Копнене војске пуковник Владета Балтић. Такође, богослужењу су присуствовали: настојатељ манастира Вазнесење из Овчара архимандрит Тимотеј (Миливојевић), настојатељ манастира Света Тројица из Овчара јеромонах Орсисије (Ивановић) и мати Јелисавета (Драгојловић) из манастира Никоље. Само богослужење увеличало је прелепо византијско појање капетана Дејана Јокића, припадник Завода. Након богослужења уследио је војнички део свечаности, обилазак техничких поставки и славски ручак коме су присуствовале бројне званице укључујући и градоначелника града Чачка господина Милуна Тодоровића.
   Изградња и опремање овог богослужбеног простора у Војсци Србије остварена је у року од два месеца захваљујући великом залагању управе Завода и раду његових припадника, средствима које је Завод обезбедио и новчаним прилозима које су запослени у Заводу издвојили. Велики допринос дале су Епархија жичка и Црквена општина при Храму Вазнесења Господњег у Чачку обезбедивши богослужбене сасуде, одежде и књиге неопходне за сва дневна и годишња богослужења. Посебно треба истаћи велику заслугу породице Ранчић, верујућих уметника, из Чачка, који су својим преданим радом у кратком временском року израдили прелепи иконостас у овом богослужбеном простору. Божија воља и помоћ, добри и стручни људи, као и искрена жеља да се помогне и изгради нови дом молитве учинили су да се Техничко ремонтни завод „Чачак“ може поносити једним од најлепших богослужбених простора у Војсци Србије.

   војни свештеник потпоручник Владан Вуковић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар