Translate

14. октобар 2016.

Забрањени радови на обнови манастира Светих Архангела

   Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

   Министарство културе Косова блокирало је ових дана преко свог подручног Завода за заштиту споменика културе и Завода за урбанизам у Призрену наставак радова на обнови храма Светог Николе у комплексу манастира Свети Архангели код Призрена. Инспектори су дошли у манастир Свети Архангели и тражили моментални прекид радова. Радницима који раде на обнови ове древне цркве, као јединог богослужбеног објекта у Светим Архангелима, прећено је полицијом и казнама уколико наставе радове. Министарство културе Косова данас је и преко приштинског дневника КОХА објавило да су радови у Светим Архангелима наводно нелегални јер се спроводе без дозволе за градњу.
Манастир Свети Архангели
   Епархија рашко-призренска је почетак обнове овог храма договорила још крајем маја ове године на Савету за имплементацију и надгледање (Implementation and Monitoring Council ) уз учешће шефова канцеларија ЕУ и ОЕБС-а, као и два косовска министра, културе и просторног планирања. Министар културе Кујтим Шаља (иначе потпредседник владе Косова и члан ЛДК) лично је пред свима обећао да ће дозвола бити издата за десетак дана, па је следећи састанак мешовите Комисије уз сагласност свих договорен за почетак јуна у Призрену. Међутим, од тада до данас дозвола не само да није издана, већ је Министарство културе одлучило да на крају заустави градњу, која је у међувремену морала да почне због рока за коришћење донације. О томе су и косовски и међународни представници обавештени још у августу и није било никаквих захтева о обустављању радова.
   -Овакво понашање косовког Министарства културе представља директно кршење фер договора који је направљен у присуству највиших међународних представника на Косову и Метохији. Министарство културе се овим актом и морално и професионално дисквалификује за наставак сарадње у обнови баштине и показује да нема добру вољу за даљи рад са Српском Православном Црквом уз поштовање принципа који су под међународним гаранцијама, изјавио је епископ Теодосије. -Забраном обнове храма у Светимн Архангелима Српској Православној Цркви се онемогућава слобода верског живота и отворено се гуши живот наше Цркве злоупотребом институционалне власти, нагласио је Владика.
   Због оваквог односа Министарства културе Косова, рад мешовитог Савета за културну баштину је већ пети месец замрзнут, што не наноси само штету Српској Православној Цркви већ и влади Косова, која очигледно није спремна или у стању да гарантује оне принципе на које се обавезала Ахтисаријевим планом (Анексом 5) и писмом највиших косовских званичника у новембру 2015. године, где се Српској Православној Цркви гарантује слобода управљања имовином и обновом њених објеката. Спремност Српске Православне Цркве да у духу сарадње и уз међународно посредовање ради са косовским институцијама на обнови баштине грубо је злоупотребљена. Зато једино можемо да закључимо да се након кампање систематског рушења наших светиња на Косову и Метохији сада примењује нова стратегија институционалног гушења слобода и права Српске Православне Цркве на свим нивоима. Ово такође можемо да видимо и у односу општине Приштина према храму Христа Спаса.
   Манастир Светих Архангела поред Призрена саграђен је у 14. веку. У масовним албанским нередима на Косову и Метохији претходно обновљени део манастира је опљачкан и запаљен до темеља, а монаси протерани. Након 2005. године неки од манастирских објеката су обновљени али се процес обнове наставља.

   Дато у канцеларији Епархије рашко-призренске 12. октобра 2016. године
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар