Translate

6. октобар 2016.

Обнова родне куће Старца Никанора Хиландарца

   Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, братство Српске Царске Лавре манастира Хиландар, на челу са игуманом Методијем, отпочело је обнову родне куће у селу Дивци (парохија рабровичка) Старца Никанора (Савића), који почива у манастиру Светог Саве у Илајну (Аустралија).
   Кућа је била стара између 200 и 250 година и тотално пропала. Пре неколико дана срушени су остаци старе и изливени темељи нове грађевине, која ће бити подигнута од дрвета и облепљена блатом, са бетонским ојачањем у земљи. Ради се, дакле, о реплици у народу познате "набијаче", објашњава парох рабровички свештеник Велимир Крстић. Аутор пројекта је угледни српски архитекта Предраг Ристић са супругом, надзорник радова др Ненад Шекуларац из Београда, док су извођачи мајстори који, заједно са др Шекуларцем, већ дуже време добровољно раде у Хиландару. Градња куће отпочеће у пролеће, када временски услови буду погодовали зидарским радовима.
   Старац Никанор Хиландарац рођен је у Дивцима 1902. године. Провео је више од шездесет година у Хиландару, са великим угледом на целој Светој Гори Атонској. Ктитор је храма у родном селу и често је одлазио на мисионарска путовања. Упокојио се 1990. у Сиднеју управо на једном таквом путовању.

   извор: svetogorac.blogspot.rs

Нема коментара:

Постави коментар