Translate

13. август 2014.

ОБОЖЕЊЕ - ЦИЉ ЧОВЕКОВОГ ЖИВОТА Закључак

   Данас се многи пастири наше свете Цркве - јерарси, свештеници, духовници и побожни верници, вођени несебичном љубављу, свакодневно посвећују духовном руковођењу наших младих људи ка обожењу. Благодарни смо тим пастирима за њихове жртве и њихов допринос, за њихово богоугодно дело кроз које се, благодаћу Божијом, спасавају и освештавају душе оних за које је Христос умро.
   Света Гора смерно помаже и подржава Цркву у овој великој борби. Врт Мајке Божије, као нарочито место за задобијање светости и тиховање у Богу, има благослов за пут ка обожењу, живи заједничењем са Богом и има снажан и очигледан опит Његове благодати и Његове светлости.
Манастир Вазнесење

   Ето зашто толико много наших ближњих, већином младих људи, током својих поклоничких путовања на Свету Гору, или пак одржавајући блиске везе са њом, прима духовну корист, окрепљење и обновљење у Христу. Они на тај начин почињу да живе Богом у својим животима. Они почињу да схватају шта је то православни хришћански живот и шта је то духовна борба, и какву радост и дубоки смисао тај живот и та борба дају њиховим животима. Другим речима, они предокушају од тог превеликог дара Божијег роду људском, од обожења.
   Нека пастири Цркве, и теолози, и вероучитељи не заборављају да Црква духовно руководи ка обожењу! Кроз то руковођење сви ми, благодаћу Божијом, у нашој свакодневној борби за покајање и испуњавање светих заповести Божијих, примамо могућност да уживамо овај благослов Божији - сједињење са Богом. Ми кроз духовно руковођење у Цркви добијамо могућност да се дубински радујемо у садашњем животу и да стекнемо вечну радост и блаженство.
   Зато, непрестано благодаримо Господу Пресветоме за дар обожења који је дар Његове љубави. Одговоримо на Његову љубав нашом љубављу. Господ жели и хоће наше обожење. Управо је ради тога Он и постао човек и умро на крсту: да засија као Сунце међу сунцима, као Бог међу боговима.

Архимандрит Георгије Капсанис, ОБОЖЕЊЕ - ЦИЉ ЧОВЕКОВОГ ЖИВОТА, Задужбина Светог манастира Хиландара, 2011.

Нема коментара:

Постави коментар