Translate

30. август 2014.

НАУЧНИЦИ О ИСЦЕЉУЈУЋЕМ ДЕЈСТВУ МОЛИТВЕ

   И научници су дошли до закључака који ће натерати на размишљање и окореле атеисте: Молитва исцељује. Нарочито је корисна за оне који упадају у дубоку депресију и болују од манијакално-депресивне психозе
   Лековита моћ молитве позната је одвајкада. Сви знамо за осећај мира и спокоја после посете цркви или паљења свећа за здравље наших најмилијих. Недавно су се и научници позабавили овим феноменом, а резултати до којих се дошло вероватно ће натерати на размишљање и најокорелије атеисте.
   Истим питањем, са различитих аспеката, бавили су се и на Истоку и на Западу, а закључак је исти: молитва исцељује.
   Научници Клиничког истраживачког института Дјук у Северној Каролини позвали су неколико монаха, сестара и свештеника различитих верских заједница да се помоле за 700 пацијената који су патили од различитих болести. Неколико дана лекари су бележили стање болесника, и када је експеримент завршен, белешке су предали стручњацима. Професор Мичел Крушоф саопштио је следећи резултат: код 500 пацијената, захваљујући молитвама, темпо оздрављења убрзао се за 93 одсто.

- Не знам прави разлог томе. Могу да претпоставим да на рад срца благотворно делује концентрација на божанске речи, како свештеника, тако и самих болесника. Зна се да је човек за кога се моли или који се сам моли у потпуности усредсређен на општење са Свевишњим што, вероватно, доводи до нормализације многих процеса у организму, које тек треба да проучимо – објашњава Крушоф.

                          

   Снага

   Руси су отишли још даље: доказано је да молитва убија штетне бактерије, не само у људском телу, већ и у води.

- Проверила сам дејство Оченаша и православног крста на патогене бактерије. За истраживање су узети узорци воде из бунара, река и језера у којима је била присутна ешерихија коли и златна стафилокока. И показало се да се, ако се над водом очита Оченаш и прекрсти крстом, количина штетних бактерија смањује скоро сто пута – тврди Ангелина Малаховскаја, инжењер електрофизике из Санкт Петербурга.

   Ум

   За други доказ снаге молитве заслужан је шеф Лабораторије неуро и психофизиологије Института за психонеурологију “В. М. Бехтерев” у Санкт Петербургу, професор Валериј Слезин.

– Многим психијатрима и неуролозима познат је, са рационалне тачке гледишта, тешко објашњив феномен да се после молитве олакшава душевно растројство, а болесници који се сматрају неизлечивима, понекад оздрављују – подсећа Слезин.

   Депресија

- Моје колеге одавно су експерименталним путем установиле да изговарање молитви помаже људима који болују од повишеног крвног притиска и дијабетеса: за неколико минута снижава се ниво холестерола у крви и нормализују процеси размене – сматра доктор медицине Игор Брагин. – Молитва је нарочито корисна и за оне који упадају у дубоку депресију и болују од манијакално-депресивне психозе. Што је болест тежа, то се човек чешће обраћа за помоћ Богу.

   Фреквенције

   За будно стање одраслог човека уобичајене фреквенције можданих импулса су у опсегу од 9 до 10 херца, што спада у домен алфа и бета таласа. Међутим, када су испитаници утонули у молитву, десило се успоравање фреквенција на свега три херца! Ове фреквенције називају се “делта таласима” и код одраслих људи јављају се само у стању најдубљег сна без снова. У будном стању карактеристични су искључиво за бебе. Занимљиво је да извесне фреквенције у делта опсегу “окидају” лучење хормона раста, који је посебно значајан за регенерацију организма и процес излечења.

   ПОБЕДИТИ СТРАХ

   Психотерапеут Георгиј Пагодин сматра да све болести потичу – од страха:

– Познати француски истраживач Ален Бомбар доказао је да бродоломци не умиру зато што немају воде и хране, већ – од страха. Бомбар је скоро два месеца путовао океаном сплавом, без воде и хране и преживео, захваљујући томе што је савладао страх. Из истог разлога, међу људима оболелих од рака у неизлечивом стадијуму – верници живе пет година дуже од атеиста. Они молитвом елиминишу страхове, осећају да је свет смртан, привремен, схватају истинске вредности, смирују се и, самим тим, повишавају свој имунитет.

извор: radiosvetigora.wordpres.com

Нема коментара:

Постави коментар