Translate

1. август 2014.

Устоличење Епископа жичког г. Јустина

Епископски двор и Црква Светог Саве у Краљеву


Устоличење Епископа жичког г. Јустина у Саборној цркви у Краљеву биће обављено 3. августа 2014. године.
Устоличење Епископа жичког г. Јустина у Саборној цркви у Краљеву 3. августа 2014. године обавиће лично Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, док ће на архијерејској Литургији садејствовати више архијереја наше свете Цркве.
   Животопис Епископа жичког г. Јустина
   Његово Преосвештенство новоизабрани Епископ жички Јустин (Стефановић) рођен је 26. маја 1955. године у Чачку, од оца Станислава (у монаштву Нектарије) и мајке Данице (у монаштву Христина), добивши на крштењу име Мирослав. Основну и средњу школу, као и Економски факултет студирао у Београду. Монашки живот започиње 1980. године у манастиру Црна Река, где прима монашки постриг 1983. године од Епископа рашко–призренског Павла, потоњег Патријарха српског.
   Упоредо са манастирским послушањима уписује Богословски факултет у Београду и дипломира на њему 1987. године. У Атини завршава постдипломске студије на Богословском факултету Атинског универзитета. Године 1991. постаје игуман манастира Црна Река.
   На редовном заседању Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве изабран је 27. маја 1992. године за викарног Епископа хвостанског и постављен за заменика оболелом Епископу тимочком Милутину са свим правима и дужностима епархијског архијереја. Хиротонија је обављена у манастиру Сопоћанима на дан светих врачева Козме и Дамјана 14. јула 1992. године. Хиротонију је извршио Патријарх српски Павле уз саслужење великог броја архијереја.
   Неуморно ради на обнови црквеног и монашког живота у Тимочкој епархији. Два пута је биран за члана Светог Архијерејског Синода. Учесник је многих домаћих и међународних богословских и научних скупова, конгреса и симпосиона. Преводи и објављује са грчког језика богословске текстове и научне радове.
   Више од три деценије бави се уметношћу – израдом дуборезних крстова и дрворезбарењем. Своја уметничка дела излагао је на више колективних и самосталних изложби. Једна од њих је изложба Савремена православна уметност у галерији Примењене уметности 1995. године у Београду. Поводом прославе јубилеја – двадесет година његовог архипастирског служења у Тимочкој епархији - своја уметничка дела Епископ Јустин представио је и на самосталној изложби под називом “Сила Часног Крста“ у Народном Музеју у Зајечару 29. септембра 2012. године. Иста изложбена поставка приказана је и у галерији “Стеван Мокрањац“, 27. јануара 2012. године у Неготину.
   Епископ Јустин је 25. марта 2014. године одбранио магистарску дисертацију на тему Покајање по учењу апостолских Отаца.
   За свој дугогодишњи рад као епархијског Архијереја добио је многа црквена и друштвена признања, међу којима и звање почасног грађанина града Зајечара, додељено 2006. године.
извор: spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар