Translate

17. август 2014.

ПЛОДОВИ СВЕТОГ ПОСТА

   Многа и разноврсна добра доноси подвижнику свети, благоразумни, истински пост. Оци Цркве нису налазили довољно речи да детаљно опишу сва благотворна дејства његова.
   -"Заволи предивни пост, дело поштовано и богоугодно" - подстиче преподобни Јефрем.
   - "Пост је колесница која узноси на небо. Пост одбија искушења, подстиче на подвиг благочешћа; он је сажитељ трезвљења, виновник целомудрености. Пост узводи молитву на небо. Пост је мајка здравља. Код оних који посте тело је часно и душа драгоцена. Пост је мир у домовима. Пост је старатељ и чувар девствености. Пост је пут ка покајању. Пост је виновник суза".
   - "Пост је гашење пламена телесне пожуде", - наставља Свети Лествичник, - "одстрањење рђавих мисли, ослобођење од сновиђења, очишћење молитве, светилник душе, стражар ума, спас од огрубелости, двери умиљења, смирено уздисање, ведра скрушеност, одмарање многоговорљивости, основ безмолвија, чувар послушности, олакшица сна, здравље тела, виновник безстрашћа, отпуштење грехова, врата и блаженство раја". (Поука 14).


  - "Трпеза оног који свагда пребива у посту", - допуњује Преподобни Исаак, - "слађа је од сваког мириса измирне и благоухања мира. За трпезом усред испосника седи Вољени и освећује их, претварајући горчину злопаћења у неизрециву сладост; духовни и небески служитељи Његови осењују њих и њихово свето јестиво. И ја знам једног од братије који је јасно то видео својим очима. Блажен је онај ко је себи заградио уста за свако сластољубље, које (иначе) одваја од Саздатеља! Блажен је онај коме је храна Хлеб који је сишао са Неба и даровао свету живот! Блажен је онај ко је на својој њиви угледао росу живота која по милосрђу исходи из недара Очевих и које ка Њему подигао око! јер, кад отпије од ње, зарадоваће се и процветаће срце његово и он ће бити обузет весељем и радошћу. Ко је у храни својој угледао Господа свога, он се сакрива од свих и сам се њоме причешћује, не ступајући у општење са недостојнима, да не би постао њихов судеоник и да не би остао без озарења лучом Господњом. И тако, блажен је онај ко ради Бога пребива у безмолвију, и сам једе хлеб свој јер он увек беседи са Богом" (Поука 8).

(превод са руског: Братство манастира Хиландара)


ПОСТ - ПУТ КА ТРПЕЗИ БОГА ЖИВОГА, Светигора, Цетиње, 2001.

Нема коментара:

Постави коментар