Translate

13. август 2015.

Митрополит Антоније (Храповицки), Исповест

   У оквиру издавачке дјелатности Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске објављено је дело надалеко чувеног јерарха Руске Православне Цркве - Митрополита Антонија (Храповицког).
   Овај врсни богослов, неуморни пастир повереног му стада Христовог и, пре свега, дубоко вјерујући човек, заиста је значајна личност не само у историји Руске Цркве него и читавог Православља у другој половини 19. и првој половини 20. века.
   Као неко ко је крајње конкретно проживљавао небројена искушења кроз која је пролазио руски народ у турбулентним временима пре, за време али и после Револуције 1917. године, митрополит Антоније, делећи судбину оног дела Руса који су кренули у егзодус након преузимања власти бољшевика, на сваки могући начин настојао је да се сачува православна вера пред многим искушењима.
   Једна у низу његових књига која је објављена са намером да обичном верујућем хришћанину буде својеврсни путоказ у животу управо је и дело под насловом „Исповест“.
   Ово дело, по начину на који је писано, заиста је једноставно и свима разумљиво, а опет, са друге стране, начин на који се излажу свакако корисне информације о исповести, пројављују митрополита Антонија као брижног пастира који је спреман да своје огромно искуство подели са млађим свештеницима у којима препознаје будуће руководитеље руског народа у просторима изван њихове домовине, али и са верујућим народом који се, стицајем околности, обрео у једној потпуно друкчијој средини од непрегледних пространстава Русије и дубоке привржености Православљу.
   Ова књига поред неоспорне употребне вредности када је у питању исповест, истовремено је и извор помоћу ког се можемо упознати са интересантним детаљима који су нама Србима мање познати а тичу се религиозног и политичког живота Руса у једном и те како важном периоду њихове историје.
   Како је у одређеној мери и наш напаћени српски народ пролазио кроз слична искушења, ово дело наравно да има и своју вредност као одређена врста опомене и разбудитеља из прилично опасног стања летаргије и равнодушности.
   Имајући у виду да је митрополит Антоније (Храповицки), као избеглица, један део свог овоземаљског живота провео и са нама Србима, наравно да је објављивање његовог дела начин да се млађе генерације заинтересују за њега и његов опус. Књига „Исповест“ свакако је важан корак у том процесу упознавања са митрополитом Антонијем, а да ли ће поуке које је он изложио бити и прихваћене, то ипак зависи од нас самих.

   Извор: Митрополија дабробосанска
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар