Translate

27. септембар 2015.

Евхаристијско сабрање у Овчарском Никољу

   На велики празник  Воздвижења Часног Крста – Крстовдан, зимска капела овчарског манастира Никоље прославила је своју славу. Духовну радост са сестринством манастира и многобројним верним народом дошао је да подели и Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин који је служио свету архијерејску Литургију у овом манастиру.
   Мноштво верника испунило је манастирску порту где је дочекало свог духовног оца, Епископа Јустина, коме су на Литургији саслуживали Архијерејски намесник пожешко-ариљски, протојереј-ставрофор Ненад Величковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Костић парох трећи ужички, јеромонах Виталије Милошевић из манастира Студенице, протојереј Владан Милосављевић, парох љубићки, протођакон Александар Грујовић и ђакон Александар Каранац. У току Литургије, владика Јустин је у беседи подсетио да се на празник Крстовдана слави успомена на дан када је царица Јелена, мајка цара Константина, пронашла Часни Крст на коме је распет Исус Христос на Голготи и указао на значај крста, не као предмета или амајлије већ као знака чврстог веровања у распеће и васкрсење Господа Исуса Христа преко кога се и ми спасавамо. У току причешћа владика Јустин је посетио и причестио болесну игуманију Евпраксију и монахињу Ану.
   Након Литургије, прекађивања и ломљења славског колача, сестринство на челу са настојатељицом манастира Јелисаветом, приредило је за госте и вернике трпезу љубави. У току ручка, Епископу Јустину и окупљенима се, у име настојатељице и сестринства манастира, обратио протосинђел Давид, служашчи у манастиру Никоље, речима добродошлице и захвалности подсетивши да верни народ свагда посећује и помаже своје цркве и манастире и да су сви увек добродошли.

   ипођакон Немања Спаловић,
   историчар-архивист
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар