Translate

14. септембар 2015.

Отац Тадеј

                                    Емисија "Духовници", 2002.
Песма оцу Тадеју, Песму написао и изводи отац Серафим, Манастир Свете Тројице у Бјелим водама код Љубовије
Манастир Витовница
   Отац Тадеј(1914-2003)

   Архимандрит Тадеј рођен је 1014. године у селу Витовници у близини самог манастира Витовнице, од честитих родитеља, земљорадника.
   У младим годинама архимандрит Тадеј се разболео на плућима, а лекари му саопштили да са том болешћу може да живи највише пет година; помирио се са тим стањем и одлучио да тих пет година Богу послужи као монах у манастиру. Отишао је у манастир Миљково, где су били руски монаси, пребегли из манастира Варлама и оптине; старешина је био архимандрит Амвросије. Архимандрит Амвросије, који је био човек светог живота, са својим руским монасима пренео је и усадио у душу младог оца Тадеја ону велику молитвеност и духовност, коју су имали руски монаси, и та молитвеност и духовност, целог његовог монашког живота је зрачила и на његова духовна чеда.
Манастир Горњак, 13. 9.2015.
   После смрти архимандрита Амвросија у манастиру Миљкову, отац Тадеј прелази у манастир Горњак и ту се монаши 1935. године; исте године је рукоположен у чин јерођакона, као сабрат манастира Горњак. У чин јеромонаха рукоположен је 1938. године у манастиру Раковици. Рукоположио га је епископ харковски Митрофан; у чин игумана произведен је у Саборној цркви у Београду, а за архимандрита произвео га је епископ браничевски Хризостом(Војиновић).
   Архимандрит Тадеј завршио је иконографску-монашку школу у манастиру Раковици у коју је упућен одмах после монашења 1935. године. По жељи патријарха Гаврила, јеромонах Тадеј 1949. године постављен је за игумана манастира Пећке Патријаршије. Године 1955, враћа се у Браничевску епархију и постављен је за игумана манастира Горњак. Почетком новембра 1959. године игуману, по његовој вољи и молби, дат је канонски отпуст за манастир Хиландар у Светој Гори. По повратку из манастира Хиландара постављен је за игумана манастира Туман; са ове дужности, по својој молби, 1962. године премештен је за игумана Витовнице. Отац Тадеј, као игуман манастира Витовница, вршио је ревносно монашка манастирска богослужења и одликовао се великом молитвеношћу и духовношћу.
 
Јеромонах Лазар (Ранковић), Свети српски православни манастир Витовница, Витовница, 2002.

Нема коментара:

Постави коментар