Translate

8. септембар 2015.

Радосно окончани Епархијски дани у Алхамбри

Окончан трећи, историјски Епархијски дан Епархије западноамеричке
Архимандрит Тимотеј, игуман манастира Вазнесење
фото: /www.spc.rs

   „Како је дивно и колики је то благослов што смо окупљени овде у цркви, у дому Божјем!“ - радосно  је узвикнуо Патријарх српски г. Иринеј на крају архијерејске Литургије трећег и последњег Епархијског дана Епархије западноамеричке. И заиста, велики је то благослов када се сваке године сва Епархија - свештенство и верници – окупе око свог Архијереја у најсветији дана седмице, у Дан Господњи, ради служења Евхаристије. Ове године су верници Западноамеричке епархије имали додатну радост што их је Првојерарх Српске Православне Цркве, Патријарх српски г. Иринеј, предводио у евахристијској радости.
   У својој проповеди Преосвећени Епископ Сан Франциска и Запада г. Венијамин протумачио је јевађелско зачало о браку царевог сина и с тим у вези казивао о потреби свих нас да водимо такав живот како би наше свадбене хаљине блистале када такође будемо позвани на Свадбу. Архијереј је, при том, говорио о многим дивним особинама Светог Севастијана и о томе да је велики благослов што је он прибројан лику светих не само за српску православну заједницу него и за плирому Православља. Он је заблагодарио епископу Максиму и подарио му икону Светог Севастијана који држи руску цркву у којој је проводио време као дете у Сан Франциску.
   Верници који су испунили цркву на јутарњој Литургији, испунили су и свечану салу на агапи љубави. Надлежни парох, протојереј-ставрофор Никола Чеко, водио је програм у којем је учествовала певачка група „Бреза“ из Феникса, док је Жељка Гортински читала  житије Светог Севастијана.
   Предиван тренутак на гозби љубави било је уручење ордена Светога Саве Рону Радаковићу и Брајану Герићу, двојици привржених чланова Западноамеричке епархије и активнима члановима својих парохија.
   У свом патријарашком слову Његова Светост није могао прикрити одушевљење због велелепног литургијског догађаја од значаја не само за Србе сабране овог викенда поводом канонизације: - Свети Севастијан није само српски светитељ. Он је светитељ све Православне Цркве. Тачно је, приметио је Патријарх, да смо административно подељени, али делимо исту веру, па смо – једна Црква!
   Прибројавањем Сабору светих Светог Севастијана, Епархија западноамеричка је установила ново одликовање - орден Светог Севастијана, који је на овој вечери љубави уручен двојици активних црквених радника, Пансу Смирковићу из цркве Свете Петке у Сан Маркосу и протојереју-ставрофору Николи Чеко због његове дугогодишње и несебичне службе у Цркви Божјој.
   По окончању гозбе љубави, остали део недељног дана проведен је у дружењу. Верници и свештеници који су допутовали из далеких градова, отпутовали су својим домовима, док су остали провели вечеру с Његовом Светошћу, архијерејима гостима и свештенством.

   Извор: Епархија западноамеричка
   www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар