Translate

23. септембар 2015.

Слике Свете Горе кроз објективе савремених фотографа

   Солунски музеј фотографије, у сарадњи са Светогорским центром, представио је изложбу „Света Гора: на путу између слике и фотографског погледа“, као део музејског циклуса „Светови и слике“.

   Прелепе фотографије Свете Горе на Халкидикију, у северној Грчкој, које су забележили четири фотографа: Валерије Близњук из Русије, Али Боровали из Турске, Збигњев Кошц из Пољске и Зоран Пургер из Србије, биће изложене у Солуну до 29. јануара 2016. године, а подељене су у четири одељска („Место“, „Молитва“, „Живот“ и „Људи“).
   Директор овог музеја и кустос изложбе „Света Гора: на путу између слике и фотографског погледа“, Вангелис Јокимидис, прокоментарисао је овај догађај рекавши: „Света Гора је била и још увек је посебно место, које пружа пуно земаљских елемената, а сва је усмерена према божанском. Ово је главни разлог што људи, а посебно Грци, сматрају Свету Гору симболом великог историјског, политичког, културног и, изнад свега, верског значаја. Веома је интересантно када се позову фотографи из иностранства да „досегну“ овај  посебан симбол, а да га притом нису раније искусили.“
   „У овом случају, четири фотографа, Валерије Ближњук, Али Боровали, Збигњев Кошц и Зоран Пургер, нису учествовали у мисији са посебним циљем, већ су пратили свој лични пут прилазећи Светој Гори својим искуством уметника, тако да њихов поглед делује много непосредније...“, рекао је Јоакимидис.
   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар