Translate

30. јун 2017.

Наши свеци и наши преци

   Поводом обележавања Видовдана и јубиларних година Великог рата, у крипти храма Светог Саве у Београду отворена је изложба славним прецима у част, као једна од многобројних активности пројекта „Албум сећања на наше претке из Првог  светског рата“.
   Пројекат представља резултат жеље да се ода почаст појединцу - српском војнику и његовој несебичној жртви за правду, слободу и истину. Изложбу Албум сећања, једну од фаза активности пројекта, чини део прикупљене историографске грађе из периода Првог светског рата коју су потомци послали у част сећања на своје претке, учеснике Великог рата.
   Александар Василић, руководилац пројекта Албум сећања, приликом свог обраћања на отварању изложбе 23. јуна 2017. године рекао је да је ова изложба још једно сведочанство о томе да потомци нису заборавили своје претке и подсетио на гостовања у Паризу, Црној Гори и многим градовима Србије. Он је истакао да је у свим изложбеним просторима забележена огромна посећеност.
  Историчар проф. др Милош Ковић је у својој беседи нагласио: -Да сви треба да се запитамо шта смо учинили да се не забораве ови хероји Великог рата и да ли смо их достојни?.
                       Наши свеци и наши преци
   У пуној крипти Храма Светог Саве приређен је и програм у знак сећања на време и прилике ратних година Великог рата. Изведен је одломак драмског текста „Под маслинама на Крфу“ који је 1926. године написао учитељ и књижевник Сретен Динић, према личним сећањима и запажањима. Одломак је припремио историчар Ђорђе Мамула, а извели су га Стефан Урош Тешић и Андреј Пиповић, глумци са Академије уметности у Београду, уз кларинет Уроша Новаковића. У завршном делу програма наступио је Хор слависта.
   Пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, покренут је 2014. године у склопу активности Савеза потомака ратника Србије 1912-1920. и реализује се са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Његове Светости Патријарха московског и целе Русије г. Кирила, у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. Изложба је за посетиоце отворена до 6. јула сваког дана од 10.30 до 19 часова.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар