Translate

15. децембар 2017.

Светигора, број 267

   Ушли смо у Божићни пост и са првим великим децембарским празником Ваведењем Пресвете Богородице, из штампе је изашао 267. број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Ваведење је дечији празник, и зато је овај ваведењски број Светигоре у знаку детета и одбране детета од чедоморства – пошасти нашег доба. -Двадесети век је трагичан век за српски народ, рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј на Сајму књига, чије је речи Светигора пренела у тексту „Препоручујемо нашим матерама - рађајте децу!“.
                                 
   Такође је прнела и одговор Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја Зорани Михаиловић, која је негодовала због Патријархових речи - „Зорана Михајловић опет наступила у улози самопостављеног оберпрокурора“. О тој страшној пошасти беседио је на Покров Пресвете Богородице Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије „Дете је од зачећа дете!“ Исто то тврди др Стојан Адашевић у разговору „Абортус је убиство! Ево зашто…“, а Оливера Балабан се пита „Шта би са правима?“ Какав је пример хришћанске многодетне породице видећете из разговора с протојерејем Јованом Осјаком „Ми имамо 18 деце: 8 дечака и 10 девојчица“. А пример истинске мајке хришћанке била је и јесте новопрестављена слушкиња Божја  Младенка Маша Зековић (1980–2017), Соколица из Херцеговине, како ју је назвала Оливера Балабан у опроштајном слову. „На њеном лицу била је исписана само једна реч - Живот“, Светигора је запечатила дирљиву беседу Његовог преосвештенства  Владике захумско-херцеговачког г. Григорија.
   О Пресветој Богородици, чудотворној Новгородској икони Мајке Божје - Знамење, пише Елза Бибић. Хаџи Тијана Стаменовић је приредила житије Светог Филумена, новомученика Свете земље.
   Ове године прослављено је 150 година цркве Светог Спиридона у Ђеновићима. Тим поводом Светигора је објавила беседу „Свети Спиридон - дивни сведок Пресвете Тројице“, коју је митрополит Амфилохије изговорио на празник Светог Спиридона, 25. децембра 2014. године, у цркви у Ђеновићима посвећеној овом светитељу.
   Поводом стогодишњице Октобарске револуције објављено је „Сновиђење“ Комнена Бећировића. У рубрици поезија нашле су се песме Милице Бакрач. Приказ зборника „Култ Светог Јована Владимира даје др Васиљ Јововић. Светигора је објавила и његову беседу „Војислављевићи - средњовековна српска династија“, коју је изговорио поводом годишњице освећења Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару.
   Монахиња Олимпијада износи оглед „Спомен светима“, о служби као књижевно богослужбеном приносу Цркве у част светима. Мр Смиља Влаовић пише чланак из историје „Капела у староварошкој Џафер махали у Подгорици“. „Истина није истина“ је назив једног погледа Здравка Кривокапића.
   У Даниловграду је положен камен темељац храма Свете Петке. О томе у репортажи „Круна бјелопавлићких радости и распећа“ Раја Војиновића, који преноси и утиске са промоције књиге оца Обрена Јовановића „Православна веронаука у основним школама у Црној Гори од 1834. до 1918.“, а такође потписује и репортажу о прослави празника Светог Петра Цетињског „Да се сви вратимо светопетровској Црној Гори“. Истога дана прослављен је и Свети Лука и тим поводом објављена је Лучинданска порука митрополита Амфилохија. О томе како је прослављен празник патријарха Павла у Петрограду, поводом осме годишњице његовог упокојења, сведочи професор теологије Александар Вујовић. Следе хронике, као наставак сличних вести из света, помесних Цркава, отачаствене Цркве и Митрополије црногорско-приморске.
   Сретајући рођење Христово, читајте о дарвинистичком (случајном) еволуционизму као теорији али не и научној истини у чланку Милана Церовине „Твоје је Слово све из ничега створило“, и наравно у том радосном ишчекивању Божића „Беседу за оне који се радују Божићном посту“  протојереја Артемија Владимирова.

   извор: www.spc.rs

Нема коментара:

Постави коментар