Translate

28. октобар 2018.

Света Архијерејска Литургија и освећење источника у Заблаћу

   По историјским изворима у селу Заблаћу постоји храм од 1720. године. Тај храм је био брвнара и он је паљен више пута. Градња данашњег храма је започета 1869. године, а завршена је 1875. године када је освештан и посвећен Светом архангелу Гаврилу. При храму је сачувана архива од 1936. године, а део архиве је страдао у току Првог светског рата 1915. године и Другог светског рата 1941. године када је овај храм претворен у коњушницу, а иконе са старог иконостаса су спаљене.
   Данас је овај храм заједно са својом црквеном заједницом имао велику радост јер је торжественом Светом Литургијом началствовао Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин, уз саслужење архијерејског намесника трнавског протојереја Мирослава Петрова, старешине храма Светог архангела Гаврила у Заблаћу протојереја Милољуба Мирковића, протојереја Чедомира Ћурчића, пароха жичког протонамесника Милоша Станисављевића, пароха заблаћког јереја Богдана Митровића, старешине Храма Вазнесења Господњег у Чачку јереја Марка Мирковића, протођакона Александра Грујовића, ђакона пожешког Станимира Мирковића и ђакона чачанског Немање Тимотијевића. Свету Литургију је додатно улепшало умилно појање протопсалта Ивана Трајковића са свештенством и теолозима чачанског краја.
   Мноштво православних хришћана из села Заблаћа у долини Западног Поморавља и околних места су дошли да узму благослов од свог Епископа Јустина, наследника трона Светог Саве, и да заједно са Њим да своје учешће у Светој Чаши на евхаристијском сабрању. Молитвено учешће у Светој Евхаристији узели су и градоначелник општине Чачак г. Милун Тодоровић са својим сарадницима, представници Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова и потомци породица настрадалих у ратовима.
    После прочитаног Јеванђеља, Епископ жички Г. Јустин се надахнутом беседом обратио свом свештенству и верном народу. Епископ је истакао да данас чинимо помен свих оних војсковођа и војника који су пали на бранику отаџбине за крст часни и слободу златну.
    У данашње време имамо пред нама књиге Светог Писма, али није довољно само да их читамо, већ је потребно да чинимо оно што у њима пише. Господ жели заједницу са нама, тражи нашу душу, вољу, труд, веру и љубав. Све што имамо на овом свету је од Бога, а највећи дар нам је да верујемо у нашег Спаситеља и да будемо у заједници са Њим. Зато нам Бог не тражи ништа друго осим нас самих. Свакодневно кроз сва наша дела која слободно чинимо изражавамо своју слободну вољу према Богу, да ли смо у заједници са Њим или нисмо. Он се даје свима јер хоће да се сви људи спасу од обмане, греха, ђавола и смрти. То спасење и Царство небеско можемо добити за једно исповедање као што је добио покајани разбојник на крсту, а можемо га и изгубити ако не исповедамо истину и живот.
   Епископ је нагласио да је наш Створитељ чудесно створио свет у коме је све што се не види вредније од онога што се види телесним очима. Оно што видимо је пролазно и краткотрајно, а не видимо Царство небеско које је Господ припремио за оне који се боре против зла, лукавости и свезлога сатане. То су они који истински љубе Господа. Сатана има ограничену власт и прилази нам само колико му дозволимо, односно колико се удаљимо од Бога. У Светом Писму пише: „Покорите се Богу, а успротивите се ђаволу и побећи ће од вас“ (Јак 4, 7). А то можемо учинити само постом, молитвом и причешћивањем Телом и Крвљу Христовом. Тако ћемо се припремити за Царство небеско. Умолићемо Бога да нам да у срце Дух Његове мудрости, силе у истини да благодаћу Духа Светога превазиђемо све тешкоће живота и да наследимо Царство небеско. Тамо ћемо да славимо Оца, Сина и Светога Духа са апостолима, мученицима, преподобнима и свим сведоцима Божијим који су угодили Господу.
   Након Свете Литургије Преосвештени Епископ је освештао источник подигнут у спомен и сећање Миљку Танасковићу и свим палим војсковођама и војницима у Првом светском рату који су страдали за крст часни и слободу златну. Затим је извршен помен свим страдалим у рату. Том приликом је уприличен пригодан културно-уметнички програм, где су се пригодним речима обратили градоначелник општине Чачак г. Милун Тодоровић, најмлађи потомак страдалог Миљка Танасковића и многи други.
    Затим је у просторијама при ЦО Заблаће отворена изложба о Првом светском рату. На њој је дечијим рецитовањем и прикладним говором изложена историја о рату и војводи Петру Бојовићу.
   По отварању изложбе је настављено празнично славље на трпези љубави, на којој се присутнима обратио писац Антоније Ђурић који нас је поучио речима из свог богатог искуства, а онда се старешина Храма Светог архангела Гаврила у Заблаћу Милољуб Мирковић захвалио Епископу на труду и љубави коју показује према верном народу и свештенству.

    ђакон чачански Немања Тимотијевић
    извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар