Translate

15. октобар 2018.

Дочек Иконе Пресвете Богородице Тројеручице у Храму Светог Саве у Краљеву

 
   У Храму Светог Саве у Краљеву верници града Краљева и околине имали су радост да уочи празника Покрова Пресвете Богородице изобилно приме благослов који се на све излио доласком иконе Богородице Тројеручице. Икона је рад иконописца Весне Савић, украшена руком г. Горана Ристовића у радионици “Покимица“, техником филиграна у духу старе традиције призренских мајстора.
    Икона је из Храма Светог Василија Острошког на Кованлуку, у пратњи старешине овога храма протојереја Ивана Радовановића, протонамесника Дејана Марковића, протонамесника Александра Јевтића и протонамесника Марка Петровића, кренула ка Храму Светог Саве. Тамо је дочекана у свечаној литији коју је предводио Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин, а коју су чинили старешина храма протојереј Радоја Сандо са братством храма, свештенство из оближњих храмова, хор Храма Свете Тројице из Краљева, као и верни народ Божији.
   Уистину је дивно и радосно било гледати овај призор богочежњивих душа које у потпуном миру и међусобном поштовању приступају светињи икони Мајке Божије. Бројност сабрања је још једном посведочила да “гори кандило вере у души Србиновој“, како је то говорио и молио се некадашњи Архипастир жички Свети Владика Николај.
фото: Горан Ристовић
   Вечерња служба и Акатист су молитвено окрепили срца верујућих уочи заступничког празника Пресвете Богородице – Покрова којим победитељно војује за хришћане кроз векове у борби са сваким видом зла и душегубља. Надахнутом беседом сабрању се обратио архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић. Отрежњујуће је подсетио на опасности које нам овај свет нуди и којима нас вара, а потом охрабрујуће указао на помоћ Пресвете Владичице наше којом смо чувани и којој сада молитвено прибегавамо.
    Целивање иконе Богомајке и помазивање освештаним јелејем трајали су до касних вечерњих сати, када је река верног народа са благословом отишла својим домовима у ишчекивању литургијског славља којим је на празник Покрова Пресвете Богородице у Храму Светог Саве у Краљеву предстојао наш Архипастир Јустин.

   Протонамесник Александар Р. Јевтић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар