Translate

22. октобар 2018.

Монашење и Света Архијерејска Литургија у Манастиру Рачи

   Преосвећени Епископ жички Г. Јустин замонашио је искушеника Мицка Гајића у петак 19. октобра у Манастиру Рачи и дао му име Јулијан, по Светом мученику Јулијану Тарсанину, а у спомен првог послератног старешине Манастира Раче и дугогодишњег старешине Манастира Студенице чувеног архимандрита и великог духовника Јулијана (Кнежевића).
   Мицко Гајић је рођен 31. јула 1985. године и дошао је за искушеника у Манастир Благовештење септембра 2014. године, где је упознао архимандрита Јована (Радосављевића), по чијем благослову је касније прешао у Манастир Јежевицу, који је највише утицао на његов манастирски живот и који га је као духовни старац привео на монашење. Искушеник Мицко је са са старешином манастира Јежевице јеромонахом Германом и братством манастирским 2016. године по благослову Преосвећеног Епископа Г. Јустина прешао у Манастир Рачу.
фото: Владан Матијевић
   Поред старешине манастира протосинђела Германа (Авакумовића) са братством, на монашењу су присуствовали: јеромонах Пајсије из Манастира Стјеника, протосинђел Урош из Манастира Увца, јеромонах Теодосије са братством из Манастира Рујна, јеромонаси Атанасије и Иларион из Манастира Преображења, игуманија Теодора и монахиња Агнија из Манастира Јовања, игуманија Агрипина са монахињама Магдалином и Харитином из Манастира Ковиља, игуманија Јована из Манастира Јежевице, монахиња Јелена из Манастира Каменца, архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић са свештенством бајинобаштанским, свештеник из Скелана (Епархија зворничко-тузланска) Стефан Ераковић, свештеник из Атенице Владе Капларевић, свештеник из Прањана Војислав Рисимић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Немања Матејић, као и бројни богољубиви и монахољубиви народ. У Манастиру Рачи ово је прво монашење после шеснаест година.
   У суботу 20. октобра Преосвећени Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Рачи, а саслуживали су му архимандрит Јован (Радосављевић), протосинђел Герман (Авакумовић), архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, протосинђел Урош, јеромонах Пајсије, јереј Владе Капларевић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Немања Матејић.
   Владика Јустин је из Манастира Раче отишао у Бајину Башту на освећење и подизање крстова на новосаграђени Храм Светог Саве.

   Монах Игнатије (Марковић)
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар