Translate

13. октобар 2018.

Нови број Жичког благовесника (октобар-децембар 2018)

   Почетком октобра из штампе је изашао часопис Жички благовесник (октобар-децембар 2018). У овом броју заинтересовани могу прочитати наставке текстова који су објављени у претходном броју, а који својом разноврсношћу завређују пажњу љубитеља различитих области људског стваралаштва. Часопис је обогаћен и текстом др Петра Илића о Марији Јудиној, Јеврејки која је прешла у Православље. У време најтежих прогона верујућих под стаљинистичким режимом у Русији, она је неутрашиво сведочила Христа крстећи се пред почетак сваког концерта у дворанама препуним слушалаца ове необичне пијанистикиње. Поред речи поштовања врхунских музичких стваралаца, остају упамћене и њене речи: „За мене постоје само две звезде – Бог и музика.“
   Протојереј Милан Филиповић пише о Вељку Танкосићу (1856–1916), пароху клисурском. Био је истакнути свештеник и народни прегалац, који је у селу Дивљаци посадио модеран велики расадник са шљивама, јабукама и орасима. Сматра се да је први из Будимпеште донео у ове крајеве сорту чувене јабуке “Будимке“, а сељацима бесплатно делио саднице и обучавао их калемљењу. Учитељи су доводили ђаке на огледне часове у Вељков расадник. У борбама за коначно ослобођење од Турака се истиче и бива одликован. Наставак у идућем броју ће донети и потресну приповест о његовом мученичком страдању 1916. године, издаји српској и егзекуцији аустријској.
   Својеврсан некролог  мати Аквилини, игуманији Манастира Вољавче, потписују архимандрит Јаков (Лазовић) и протојереј-ставрофор Љубинко Костић.
   Страница православног хумора,украшена пробраним догодовштинама из црквеног живота, трудом протонамесника Дејана Марковића уноси осмехе у странице нашег часописа.
   „Путници на лађи са још слободних места“ је текст којим је испуњена рубрика Парохијске приче. Протонамесник Александар Р. Јевтић овде износи три забележена случаја из парохијског живота, којима је присуствовао или о њима слушао. Они кроз упечатљиве ситуације констатују отуђење и формалну припадност Цркви многих који се изјашњавају као верујући. Закључна порука је да ми који смо ушли у Лађу спасења која плови морем овог живота, имамо хришћанску обавезу и позив на љубав да покушамо и друге у њу увести, без заустављања на оговарању и осуђивању.
   Др Драган Хамовић нам представља поетско стваралаштво Стевана Тонтића, овогодишњег добитника “Жичке хрисовуље“. Ана Гвозденовић нашој пажњи препоручује књигу Пут ка усправној земљи, аутора Драгана Хамовића.
   Рубрика Веронаука овога пута представља Основну школу “Краљ Александар I“ из Горњег Милановца. Ту је и текст протојереја Миломира Радића, који извештава о додели Светог Писма на дар гимназијалцима у Краљеву. Под насловом Радост налазе се кратки записи које су ученици Медицинске школе у Краљеву начинили на часовима Веронауке одговарајући на истоимену тему.
    На крају је Летопис богослужења Епископа жичког г. Јустина, који потписује протођакон Александар М. Грујовић.

   Протонамесник Александар Р. Јевтић
   извор: eparhija-zicka.rs

Нема коментара:

Постави коментар